Környezetvédelem

Klímacsúcs – Tanulmány: műszakilag és gazdaságilag is kivitelezhető a kibocsátás csökkentése

2011.12.02. - 08:58  |  Nincs hozzászólás

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által megjelentetett átfogó tanulmány alapján műszakilag és gazdaságilag is kivitelezhető az a kibocsátáscsökkentés, amellyel a globális hőmérséklet növekedését 2 Celsius fok alatt lehet tartani a 21. században – közölte a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) az MTI-vel csütörtökön.

Az UNEP által megjelentetett, évente készülő és immáron másodjára kiadott, úgy nevezett "Rés Jelentés" 15 ország 28 tudományos csoportjának 55 tudósának és szakértőjének közreműködésével készült. A jelentés egyik társszerzője Diana Ürge-Vorsatz, a CEU professzora, az egyetem Éghajlatváltozási és Fenntartható Energiapolitikai Kutatóközpontjának igazgatója volt.

A tanulmány szerint a megújuló energia egyre szélesebb körű felhasználásával, tüzelőanyag-váltással és energia-hatékonysági fejlesztésekkel a szükséges kibocsátáscsökkentés nagy részét teljesíteni lehet. További lehetőségek rejlenek a szektorális fejlesztésekben, többek között a tömegközlekedés fejlesztésében, az alacsonyabb fogyasztású járművek elterjedésében, illetve a mezőgazdaság és a hulladék-gazdálkodás hatékonyságának a növelésében - írták elemzésükben a kutatók.

A szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy a légi közlekedés és a hajózás fontos terület, mivel ezek a "nemzetközi kibocsátások" kívül esnek a Kiotói Jegyzőkönyv hatályán. A két terület együtt a globális szén-dioxid-kibocsátás 5 százalékáért felelős - írják a szakértők.

A dél-afrikai Durbanben zajló, december közepéig tartó 17. klímacsúcson a környezetvédelmi szakemberek tárgyalásainak fő célkitűzése, hogy megállapodjanak: miként lehet a föld átlaghőmérsékletének emelkedését 2 Celsius fokban megállítani.

A tanulmány készítői szerint a döntéshozók 2020-ig képesek lehetnek a célkitűzés teljesítésének irányába mutató intézkedéseket elfogadni. Ehhez egyrészt az kell, hogy megegyezzenek az ambiciózusabb kibocsátás-csökkentési vállalások végrehajtásában és az azokhoz kötődő szigorúbb megfeleltetési szabályokról. Döntést kell hozniuk arról, hogy az energia rendszereikben megcélozzák a nem fosszilis és megújuló energiahordozók használatát, valamint jelentős eredményeket érnek el az energia hatékonyság javításában. Végül pedig erős, hosszú távú, szektorspecifikus szabályokat kell bevezetniük annak érdekében, hogy a különböző gazdasági szektorok realizálják a kibocsátás-csökkentési képességüket.

Forrás: http://www.mti.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »