Környezetvédelem

A legnagyobb szennyezők csatája zajlik Durbanban

A gazdasági válság és a három nagy szennyező, Kína, USA és India szabhatnak gátat egy új megállapodásnak, avagy folytatódik a vita az ENSZ klímatárgyaláson a dél-afrikai Durbanban.

Elkezdődött a tárgyalások második hete, és komoly kétségek merültek fel a Kiotói Egyezmény megmentését illetően, a paktum jelenlegi formájában ugyanis pusztán a jövő év végéig érvényes. A klímacsúcson egy másik probléma is terítéken van, nevezetesen, hogy hogyan fogják tudni anyagilag támogatni a fejlődő országokat a melegebb éghajlathoz való alkalmazkodásban, miközben a fejlett országoknak a gazdasági válsággal kell szembenéznie.

A múlt hét végén némi remény csillant fel, hiszen Kína, a világ legnagyobb szén-dioxid kibocsátója, hajlandónak mutatkozott arra, hogy aláírjon a kibocsátások csökkentéséről szóló egyezményt, de csupán bizonyos feltételek teljesülése esetén. „Kína egy 2020-tól hatályos egyezményről beszélt. A kérdés csak az, hogy ez az egyezmény Kínára is vonatkozik-e.” – nyilatkozta Connie Hedegaard, az ENSZ klímáért felelő biztosa. Kína a kérdést nyitva hagyta, egy európai diplomata szerint – aki nevét nem akarta a nyilatkozathoz adni –, Kína csak blöfföl: „Kizárt, hogy Kína bármit is aláírjon, de eközben azt sem akarja, hogy őt hibáztassák, ha a tárgyalások sikertelenek lesznek” – írja a reuters.com.

Kína feltételei közé tartozik, hogy a többi nagy szennyező is írja alá az újabb megállapodást, valamint hogy a pénzügyi fedezetet a Green Climate Fund biztosítsa, amely 100 milliárd dollár folyósításáért felel, ezt az összeget a fejlődő országok kapják meg 2020-ig.

Az USA követe, Todd Stern azt nyilatkozta, hogy Kína feltételei elfogadhatatlanok: „Annak érdekében, hogy egy olyan megállapodást kössünk, amelynek értelme is van, az összes fő szereplőre ugyanolyan mértékben kell vonatkozzanak a kötelezettségek és a vállalások. Ez azt jelenti, hogy senki nem engedheti meg magának, hogy feltételeket szabjon akár a finanszírozásról, akár bármi másról.”

India, a harmadik legnagyobb szennyező, jelezte, hogy egyelőre nem kész egy globális egyezmény aláírására. Azzal érvelt, hogy egyelőre nem annyira fejlett, mint Kína, így nem tudja vállalni károsanyag-kibocsátásának mértékét. Sem Indiára, sem Kínára nem vonatkozik a Kiotói Egyezmény jelenleg hatályos formája.

Az EU megpróbálta kihúzni a zsákutcából a tárgyalásokat azzal, hogy ígéretet tett egy új egyezmény aláírására, de neki is vannak feltételei: garanciát akar arra, hogy a nagy szennyezőkre is kötelező érvényű lesz a kibocsátások csökkentéséről szóló paktum. „Európa a világ szén-dioxid kibocsátásának 11%-áért felel, ezért ha a megállapodás második szakasza csak Európára és néhány más országra vonatkoznának, sokra nem mennénk vele” – mondta Hedgehaard. Ám Európa helyzetét nehezíti az adósságválság, így a helyzet csak bonyolódik.

Pénteken lesz a durbani tárgyalások utolsó napja, és egy teljesen új megállapodás kidolgozására nincs idő 2012 végéig, vagyis addig, amíg a jelenlegi egyezmény érvényben van. Az EU egy 2015-ig hatályba lépő, 2020-ig érvényes megállapodást akar, de a Kiotói Egyezmény is 8 évvel kidolgozása után került hatályba. A fejlett országok károsanyag-kibocsátásank 5%-os csökkentése pedig csak egy az egyezmény záradékai közül, hozzá tartozik még az ENSZ Klímaváltozási Keretegyezménye (UNFCCC) is. Ha most Durbanban nem sikerül megállapodni, akkor csak a csökkentésről szóló záradék jár le, a Kiotói Egyezmény többi megállapodása érintetlen marad, de megszűnik a szén-dioxid-kibocsátás mérséklését célzó megállapodások kötelező ereje. A légkör szén-dioxid-tartalma a gazdasági válság ellenére is folyamatosan növekszik, így feltétlen szükség lenne a szabályozásra.