Környezetvédelem

Jó és rossz rekordok

A Yale Environment 360 két teljesen különálló tanulmány eredményéről számolt tegnap, illetve tegnapelőtt, és mindkét tanulmány egy-egy rekordról tesz jelentést. Az egyik rekord örvendetes, a másik elszomorító, melyik legyen az első?

Elsőre legyen a rossz, essünk túl rajta. 2010-ben rekordmértékben, 5,9%-kal növekedett a légkörbe kibocsátott szén-dioxid mennyisége, derül ki Green Carbon Project beszámolójából. A növekedés egy rövid életű csökkenés után következett be, 2008-ban és 2009-ben a gazdasági válság miatt némileg csökkent a károsanyag-kibocsátás. 2010-ben viszont – 2009-hez képest – 500 000 millió tonnával nőtt a kibocsátott szén-dioxid mennyisége, a Green Carbon Project szerint ilyen nagymértékű növekedésre még nem volt példa, legalábbis az ipari forradalom óta. A legnagyobb szennyező, Kína károsanyag-kibocsátása 10,9%-kal, nőtt, így összesen 2,2 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe 2010-ben. A szennyezésben második legnagyobb USA 2008 és 2009 között 7%-kal csökkentette szennyezése mértékét, 2010-re viszont sikerült a csökkenésből 4%-ot lefaragnia.

A fosszilis üzemanyagokból származó kibocsátás 3,1%-kall nőtt 2000 és 2010 között, ez majdnem háromszorosa a ’90-es években megfigyelt tendenciának. A szén égetéséből származó szén-dioxid pedig a növekedés feléért felelős. Glen Peters, az oslói Center of Climate and Environmental Reserch kutatója, a Green Carbon Project vezetője szerint az ilyen drasztikus mértékű növekedés annak a tendenciának a bizonyítéka, amely előrevetíti a klímaváltozást. Ez azt jelenti, hogy a globális felmelegedés aktuálisabb, mint valaha.

De most a jó hír, vagyis a másik rekord: 2010 augusztusa és 2011 júliusa között rekordmértékben csökkent az Amazonas menti erdők irtása Brazíliában, derül ki egy előzetes kormányjelentésből. Ebben az időszakban nagyjából 6200 négyzetméternyi erdőt irtottak ki, ez kb. 11%-os csökkentést jelent az előző évhez képest, amikor majdnem 7000 négyzetkilométer erdőt vágtak ki. Az adatokat a brazil Nemzeti Űrkutató Intézet műholdfelvételeinek elemzése révén nyerték. A csökkenés okát az egyes szereplők másban és másban látják: politikusok szerint a szigorúbb szabályozás eredménye, az elemzők viszont úgy gondolják, hogy a lassú gazdasági növekedés áll az erdőirtás mértékének visszaesése mögött.

Az eredmények egyébként azt a szerencsésnek mondható trendet tükrözik, hogy az erdőirtás az utóbbi időben egyre csökken: a csúcs 2003-ben és 2004-ben volt, amikor éves szinten majdnem 25000 négyzetkilométernyi erdőt termeltek ki, azóta évről évre egyre kevesebb esőerdő tűnik el a vidékről. Reméljük a tendencia marad, és egyszer az évente eltűnő erdők mennyisége eléri a 0 négyzetkilométert.