Környezetvédelem

Magyarországon elsőként: Erdőtelepítéssel az autók széndioxid-kibocsátása ellen!

Az ALD Automotive és a WWF Magyarország közös programot indított, melynek lényege, hogy az autók széndioxid kibocsátásának ellensúlyozására klímaerdőt telepít a két szervezet. A Magyarországon egyedi kezdeményezés alapja, hogy a nemzetközi autóflotta-kezelő cégcsoport magyar lányvállalata ügyfelei körében népszerűsíti majd a programot, így az ALD által kezelt céges flották környezetre mért káros hatásait erdőtelepítéssel csökkentik.

Az ALD Automotive még 2010-ben kezdte meg a közös munkát a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezet hazai csapatával. Olyan rendszer kidolgozásába kezdtek, amellyel kompenzálható az általa üzemeltetett autóflották környezetszennyezése.

A végeredmény a december 8-án útjára induló program lett: az ALD felhívással fordul partnerei felé, hogy csatlakozzanak a Klímaerdő-telepítési Programhoz, keressék az ALD Automotive Ügyfélszolgálatát a 06-1-802-0223-es telefonszámon vagy az ugyfelszolgalat@aldautomotive.com email címen. Emellett a cég felajánlja minden jelentős autóflottát kezelő érdeklődő számára, hogy bemutatja a most kidolgozott modell minden elemét, ezzel lehetőséget adva nekik ahhoz, hogy kis anyagi ráfordítással jelentős lépést tegyenek a környezetkárosítás csökkentésére.

A szén-dioxid elleni harcot sokan nem veszik komolyan, pedig az egyik legfőbb okozója a globális felmelegedésnek. A szén-dioxid jelenlegi légköri értéke a duplája az ipari forradalom előttinek. Egyes felmérések szerint a 2080-as évekre olyan lesz az Alföld éghajlata, mint most Thesszaloniki környékén. Ez átlag 2,5 Cº-os emelkedést jelenthet.

Egy átlagos autó egyetlen liter üzemanyag elégetésekor 2,5 kilogramm(!) szén-dioxidot bocsát a levegőbe, ami éves szinten 5600 kilogrammCO2-ot jelent!

Ezért is kiemelt fontosságú az ALD és a WWF most útnak indított programja, mely az autók által kibocsátott CO2 hosszú távon teljes megkötését tűzte ki célul. A programhoz csatlakozóknak sem kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, hiszen az üzemanyagköltséghez viszonyítva is csupán 2% körüli összegbe kerül a szén-dioxid teljes megváltása!

Az erdőtelepítés a Duna-Dráva Nemzeti Parkban kezdődik keményfa-ligeterdő – egyebek mellett magyar kőris, kocsányos tölgy, cser, hegyi juhar, gyertyán, nyír és madárcseresznye – ültetésével, amely nagy szén-felvevő és megtartó képességgel rendelkezik, és emellett megfelel a tájegység növénytakarójának is. Egy hektárnyi erdő hazánkban átlagosan 420 tonna szén-dioxidot képes tárolni összesen.

Az ALD 2012 tavaszán saját költségvetéséből finanszírozza az első hektár erdő telepítését, ám a cég vezetői bíznak abban, hogy ezt követően is több hektárnyi erdőt telepíthetnek majd a környezettudatosan gondolkodó partnereik csatlakozásának köszönhetően.