Környezetvédelem

Ma is folytatódnak a tárgyalások Durbanban

2011.12.10. - 12:53  |  Nincs hozzászólás

A tárgyalások egy időre leálltak Durbanban, miután a fejlődő országokból származó tiltakozók felzendültek, azt követelve a házigazda Dél-Afrikától, hogy szombaton is folytassák a tárgyalásokat. A Dél-Afrikai Köztársaság külügyminisztere, Maite Nkoana-Mashabane péntek délután azt követően függesztette fel a tárgyalásokat, hogy a kis szigetállamok koalíciója, az EU és a fejlődő országok nemet mondtak egy olyan szövegváltozatra, amelyből véleményük szerint hiányzott a megoldások megtalálása iránti elkötelezettség.

A hangulat egyre feszültebb a dél-afrikai városban, ugyanis a követek szerint a házigazda nem volt képes elégséges módon képviselni a fejlődő országok érdekeit a tárgyalásokon. A küldöttek azzal vádolják Dél-Afrikát, hogy túl sok problémát hagytak megoldatlanul a tárgyalások végére, és nem volt képes a megállapodás létrejöttét elősegíteni – olvasható a reuters.com oldalon.

A vita lényege tulajdonképpen végig az volt, hogy milyen mértékű megkötések szerepeljenek az új klímadokumentum végső szövegében. Eleinte egy ún. „keretegyezményről” volt, szó, de azt sokan azzal támadták, hogy nem lenne tényleges hatása. Aztán idővel megjelent a „jogi eszköz” kifejezés a tárgyalások során, amely már lényegesen több megkötést jelentett, és egy olyan munkacsoport létrejöttét is célul tűzte ki, mely 2015-re elkészítené a károsanyag-kibocsátás csökkentését tartalmazó dokumentumot.

A Kiotói Egyezmény egy esetleges második szakasza – amelyet illetően még mindig folyik a vita, hogy milyen mértékű kibocsátás-csökkentést tegyen kötelezővé – a szegény országok, a kis szigetállamok és az EU számára kedvezne, ám a nagy szennyezőknek, mint Kína, az USA vagy India, nehéz lenne megemészteni. Az EU egy olyan koalíciómegkötését szorgalmazza, amely nyomást gyakorolhatna a világ három legnagyobb szennyezőjére, hogy azok is aláírják az egyezményt. Az EU küldöttje, Connie Hedegaard azt mondta, hogy már pár állam csatlakozott a koalícióhoz, de az idő vészesen fogy, a klímatárgyalásoknak mindjárt vége.

Az USA még mindig azt a nótát fújja, hogy csak akkor ír alá bármilyen egyezményt, ha Kína és India is, akik viszont arra hivatkozva bújnának ki az egyezmény alól, hogy nem lenne tisztességes velük szemben, ha ugyanolyan mértékű megkötések állnának rájuk is, mint a fejlődő országokra, hiszen ez utóbbiak felelősek leginkább a jelenlegi klímaproblémáért.

Legrosszabb esetben a tárgyalások eredménytelen lesznek, és akkor jövő év májusáig várni kellene az esetleges előrelépésre. De nem Durban lenne az első klímakonferenci, ahol a tárgyalások kudarcba fulladtak, 2009-ben Koppenhágában is meghiúsult egy globális egyezmény megkötése.

Fotó: Reuters

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »