Környezetvédelem

Szerény megállapodás született Durbanban

Véget ért a 17. ENSZ klímakonferencia, a két hétig tartó, feszült hangulatban lefolytatott tárgyalások pedig szerény eredményeket hoztak: elsősorban azt az ígéretet, hogy az elkövetkező években továbbdolgoznak a globális megállapodás részletein, és egy új klímaalap megalapításán.

A megállapodás szerint megújítják az 1997 óta hatályban lévő Kiotói Egyezményt, amely megkötései nem vonatkoznak egyformán a fejlett és fejlődő országokra. Ezért elkezdik egy olyan egyezmény kidolgozását is, amely minden országra egyformán vonatkozik, s majd ez az új szerződés egyszer a Kiotói Egyezmény helyére léphet. Az új megállapodás részleteiről nem sikerült dönteni Durbanban, ezért erre is ez elkövetkező tárgyalásokon kerül majd sor – írja a nytimes.com.

Sikerült megállapodni arról az alapról is, amely a szegény államokat segíti majd a globális felmelegedés elleni harcban, bár azt nem tisztázták, hogy az ígért 100 milliárd dollárt milyen forrásokból teremtik majd elő. A Green Climate Fund segítene mozgósítani a pénzt, amelyből többek között az esőerdők megvédését és a tiszta energiára való átállást segítené a fejlődő országokban.

A tárgyalások eredményeivel sokan elégedetlenek: számos küldött és megfigyelő is úgy gondolja, hogy a találkozó arra jó volt, hogy a tárgyalási folyamatokat életben tartsa, de a klímaváltozást illetően nem lesz hatása.

Az EU végig azért küzdött, hogy egy olyan megállapodás szülessen, amely minden országra egyformán vonatkozik, tekintve, hogy a legnagyobb szennyezők eddig kibújtak a globális megállapodás aláírása, illetve ratifikálása alól. Ám Kína és India hevesen tiltakozott, mert szerintük a gazdasági növekedésüket veszélyezteti a károsanyag-kibocsátások csökkentéséről szóló megállapodásban való részvétel, míg az USA nem ratifikál addig semmit, míg két szennyezőtársára nem vonatkozik a megállapodás. A pesszimisták (realisták?) szerint ez a patthelyzet sosem fog megoldódni.

Lead-fotó: The Guradian