Környezetvédelem

Az ENSZ szerint Kanadának csökkentenie kell károsanyag-kibocsátását Kiotó nélkül is

Kanada jogilag köteles szennyezőanyag-kibocsátásának csökkentésére, annak ellenére, hogy kihátrált a Kiotói egyezményből, jelentette be tegnap az ENSZ klímaügyi vezetője, Christiana Figueres.

Figueres még azt is hozzátette, hogy Kanada időzítése megdöbbentő és sajnálatos, hiszen csupán egy nap telt el a Durbanban kötött megállapodás és Kanada bejelentése között – olvasható a reuters.com oldalon. Peter Kent, kanadai környezetvédelmi miniszter épphogy visszatért Dél-Afrikából, máris bejelentette, hogy országa nem kíván többé a Kiotói Egyezményben foglaltakat magára kötelezőnek tekinteni.

„Kanada akár tagja az egyezménynek, akár nem, jogi kötelessége csökkenteni a károsanyag-kibocsátását, és természetesen a jövő generációi iránti felelőssége is részt venni a klímaváltozás elleni harcban” – mondta Figueres.

Vasárnap lett vége az ENSZ klímatárgyalásainak, ahol megállapodtak, hogy a Kiotói Egyezmény lejártának dátumát meghosszabbítják, így az egészen 2017 végéig érvényes, de még mindig csak a fejlett országokra vonatkozik, kivéve az USA-t, aki sosem ratifikálta az egyezményt.

Japán, Kína és Mexikó kedden sajnálatosnak nevezte Kanada bejelentését, és arra kérték Kentet, hogy fontolja meg a döntést. Az USA azon az állásponton van, hogy Kanada kilépése nem változat sokat a klímaváltozás elleni küzdelmen: „Nem hiszem, hogy a lépés nagy hatással lenne a jövőbeli klímatárgyalásokra” – nyilatkozta Todd Stern, az USA klímaügyi ENSZ-követe.