Környezetvédelem

Vége az Erdők Évének, új fejezet kezdődik az erdőgazdálkodásban

Az erdő a magyar vidék meghatározó eleme, az erdőgazdálkodás a jövő vidékfejlesztésének egyik kitörési pontja lehet – mondta Kardeván Endre államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztériumban tartott Erdők Nemzetközi Éve záró szakmai rendezvényén. Ennek megfelelően kell a Nemzeti Vidékstratégia részét képező Nemzeti Erdőprogramot megvalósítani - tette hozzá.

Az állami és magánerdészetek képviselőinek, szakembereinek részvételével tartott rendezvényen az előadók összefoglalták, mi minden történt idén az erdőtelepítések érdekében, s mit tartalmaznak a tervek. Hazánk termőterületének húsz százalékát erdő borítja, mintegy kétmillió hektáron folytatnak erdőgazdálkodást. Ezt huszonhét százalékra kívánja növelni az állami és a magánerdők szakembereinek segítségével a kormányzat, erősítette meg Kardeván Endre államtitkár.

Az erdőtelepítés és -gondozás a munkahelyteremtésben, a helyiek megélhetéséhez is segítséget nyújt, tette hozzá. A magyar erdők egyik különlegessége a sokféleség; fenyők és mediterrán jellegű fás területek egyaránt fellelhetők hazánkban. A hazai erdőkből 800 ezer hektárnyi a Natura 2000 terület kategóriához tartozik.

A következő évtizedekben Európa piacain a fa, mint megújuló nyersanyag és energiaforrás iránti igény nagymértékben növekszik, nyomatékosította az államtitkár. Az erdőgazdálkodásnak nagy a kézimunka igénye, s 2011-től már nemcsak az állami tulajdonú, hanem a magánerdők is részt vesznek a közmunka programban. A mezőgazdasági termelésre kevésbé alkalmas területeken történnek a telepítések, így hasznosítván a kevésbé jó minőségű talajokat.

Tízévente az ország teljes területéről erdőleltár készül – számolt be Oravecz Márton, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) elnöke a hivatal egyik idei tevékenységéről. Az MgSZH szakmai irányítása mellett a megyei kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai idén tizenöt körzeti erdőtervet készítettek el, csaknem 211 ezer hektár területre, mondta el. Kiemelt feladatként végezték el az erdészeti szakszemélyzet oktatását: tizenhárom helyszínen 2500 erdésznek tartottak hatósági továbbképzést.

Végül két elismerést nyújtottak át az ünnepségen. Asztalos István jándi (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) erdőmérnök, erdészeti szakirányító az MgSZH által alapított Szakszerű erdőgazdálkodásért díjat vette át a magyar erdők fenntartásáért végzett kiváló munkájáért. A „Kétmilliomodik hektár magyar erdő” emlékérmet az Országos Erdészeti Egyesület és az MgSZH Erdészeti Igazgatósága a debreceni Vereb István újságírónak, a Nyírségi Erdészeti Zrt. kommunikációs vezetőjének ítélte oda a magyar erdőgazdálkodással kapcsolatos színvonalas tevékenységéért.