Környezetvédelem

Vége az Erdők Évének, új fejezet kezdődik az erdőgazdálkodásban

2011.12.16. - 11:53  |  Nincs hozzászólás

Az erdő a magyar vidék meghatározó eleme, az erdőgazdálkodás a jövő vidékfejlesztésének egyik kitörési pontja lehet – mondta Kardeván Endre államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztériumban tartott Erdők Nemzetközi Éve záró szakmai rendezvényén. Ennek megfelelően kell a Nemzeti Vidékstratégia részét képező Nemzeti Erdőprogramot megvalósítani – tette hozzá.

Az állami és magánerdészetek képviselőinek, szakembereinek részvételével tartott rendezvényen az előadók összefoglalták, mi minden történt idén az erdőtelepítések érdekében, s mit tartalmaznak a tervek. Hazánk termőterületének húsz százalékát erdő borítja, mintegy kétmillió hektáron folytatnak erdőgazdálkodást. Ezt huszonhét százalékra kívánja növelni az állami és a magánerdők szakembereinek segítségével a kormányzat, erősítette meg Kardeván Endre államtitkár.

Az erdőtelepítés és -gondozás a munkahelyteremtésben, a helyiek megélhetéséhez is segítséget nyújt, tette hozzá. A magyar erdők egyik különlegessége a sokféleség; fenyők és mediterrán jellegű fás területek egyaránt fellelhetők hazánkban. A hazai erdőkből 800 ezer hektárnyi a Natura 2000 terület kategóriához tartozik.

A következő évtizedekben Európa piacain a fa, mint megújuló nyersanyag és energiaforrás iránti igény nagymértékben növekszik, nyomatékosította az államtitkár. Az erdőgazdálkodásnak nagy a kézimunka igénye, s 2011-től már nemcsak az állami tulajdonú, hanem a magánerdők is részt vesznek a közmunka programban. A mezőgazdasági termelésre kevésbé alkalmas területeken történnek a telepítések, így hasznosítván a kevésbé jó minőségű talajokat.

Tízévente az ország teljes területéről erdőleltár készül – számolt be Oravecz Márton, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) elnöke a hivatal egyik idei tevékenységéről. Az MgSZH szakmai irányítása mellett a megyei kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai idén tizenöt körzeti erdőtervet készítettek el, csaknem 211 ezer hektár területre, mondta el. Kiemelt feladatként végezték el az erdészeti szakszemélyzet oktatását: tizenhárom helyszínen 2500 erdésznek tartottak hatósági továbbképzést.

Végül két elismerést nyújtottak át az ünnepségen. Asztalos István jándi (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) erdőmérnök, erdészeti szakirányító az MgSZH által alapított Szakszerű erdőgazdálkodásért díjat vette át a magyar erdők fenntartásáért végzett kiváló munkájáért. A „Kétmilliomodik hektár magyar erdő” emlékérmet az Országos Erdészeti Egyesület és az MgSZH Erdészeti Igazgatósága a debreceni Vereb István újságírónak, a Nyírségi Erdészeti Zrt. kommunikációs vezetőjének ítélte oda a magyar erdőgazdálkodással kapcsolatos színvonalas tevékenységéért.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »