Környezetvédelem

Takarékoskodjunk az irodában is!

2011.12.19. - 16:42  |  Nincs hozzászólás

Mindent megtesz Ön azért, hogy irodája a leginkább költség- és környezetkímélő módon működjön? Biztosan átvizsgált már minden lehetséges területet? Íme, néhány tipp az energiahatékonysági lehetőségekről a Schneider Electrictől, az energiamenedzsment globális specialistájától.

Napról napra egyre fontosabbá válik, hogy minél energiatakarékosabban működjenek az irodák, munkahelyek. Mind a gazdasági, mind a környezeti tényezők arra sarkallnak, hogy költségeinket és ökológiai lábnyomunkat egyaránt csökkentsük. A kevéssé környezetbarát megoldások ugyanis a legtöbb esetben a pénztárcát is alaposan megcsapolják, ez a tény pedig azokat a cégvezetőket is megérinti, akik egyébként nem igazán érdeklődnek a környezetvédelem iránt.

Érdemes azzal kezdeni a cég átvizsgálását, hogy ellenőrizzük: nem megy-e gyakran fölöslegesen a világítás, a hűtés vagy épp a fűtés az irodában. Már egyetlenegy munkatárs odafigyelése is rengeteget számít. A legtöbbünket már gyermekkorban igyekeztek ránevelni az árammal való takarékoskodásra, amint felértük a villanykapcsolókat. Erről mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni, ha nem az otthonunkról, hanem a munkahelyünkről van szó, ahol nem mi álljuk a számlát, és ahol jóval többen tartózkodnak nap mint nap, mint egy lakásban. A „csepp a tengerben” szemléletet akár egyetlen kolléga is megváltoztathatja, ha kitartóan odafigyel arra, hogy ne pazarolják az áramot az irodában. A jó példa ragadós, gyorsan el lehet érni, hogy mindenki lekapcsolja a fölöslegesen égő lámpákat és fölöslegesen működő egyéb eszközöket, és a légkondicionáló vagy fűtő berendezések se működjenek indokolatlanul magas fokozaton.

A felelős döntéshozók levehetik a munkatársak válláról az állandó odafigyelés terhét egy gyorsan megtérülő, automatikus szabályzórendszer segítségével. A lehetőségek széles tárháza az egyszerű jelenlétérzékelő lámpáktól kezdve egészen az intelligens, mindent egyszerre felügyelő, komplex rendszerekig terjed. Nekünk csupán azt kell eldöntenünk, hogy a mi irodánk szükségleteinek melyik felel meg a leginkább.

Már azzal is jelentős megtakarítás érhető el, ha a folyosók világításának fel- és lekapcsolását automatizáljuk. Összesen akár 42 százalékkal kevesebb áramot fogyaszthatnak a folyosói lámpák, ha például egy Schneider Electric Argus mozgásérzékelővel szabályozzuk, hogy csak megadott napszakokban, vagy emberek megjelenése esetén kapcsoljon fel a világítás.

Egy nagyobb irodaházban érdemes már egy „kézbe” helyezni a világítás és árnyékolás, illetve a fűtés és légkondicionálás vezérlését is. Ezek gyakran összefüggnek: például forró nyári napokon érdemesebb inkább az árnyékolást választani a légkondicionálás helyett, ugyanis a leárnyékolt, hűvös szobában használt villany kevesebbet fogyaszt, mint a légkondicionáló a tűző nap által forralt katlanban. A Schneider Electric intelligens KNX rendszerével összesen akár 35 százalékos energiahatékonyság is elérhető egy irodában annak köszönhetően, hogy a rendszer minden esetben automatikusan kikapcsolja a különböző funkciókat, amikor nincs rájuk szükség. Az automatizálással kiiktathatjuk a bizonytalan emberi tényezőt, illetve a megtakarítás mellett a nagyobb kényelem és a biztonság is garantált.

Egy-egy ilyen felülvizsgálat és váltás elsőre talán kis lépésnek tűnhet, de nagy lépésnek számít az irodánk és a környezetünk számára, ha az egész éves áramfogyasztást tekintjük: érdemes tehát minden lehetőséget fontolóra venni.

Forrás: http://amiotthonunk.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »