Környezetvédelem

Mi történt környezetünkben 2011-ben?

Ahogy közeledik az év vége, egyre nagyobb várakozás előzi meg az újesztendőt. De még mielőtt átcsusszannánk az új esztendőbe, nézzük vissza picit és szemezgessünk az elmúlt év környezetet érintő eseményeiből.

Január

Hazánkban 2011. január 4-én részleges napfogyatkozás volt, azonban az időjárás nem volt hozzánk kegyes, és a borús idő miatt csak néhány helyen lehetett megfigyelni a Nap korongját részben eltakaró Holdat.

A januári földcsuszamlás 60 kilométerre Rio de Janeiro-tól legalább 900 emberéletet követelt, és ezzel az egyik legnagyobb és legpusztítóbb környezeti csapások közé sorolható a Brazíliában.

Minden idők legnagyobb árvize pusztított Ausztráliában. Queensland délkeleti részén 2010. decembere óta tartó esőzések és árvizek szoros kapcsolatban voltak az erős La Nina jelenséggel. A szokásosnál erősebb volt a monszun és egy nap leforgása alatt több havi csapadék is hullott.

Február

XI. alkalommal rendezték meg a Környezetvédelmi Bált a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége szervezésében, melynek helyszínéül ismét a Budapesti Kongresszusi Központ szolgált.

Februárban bemutatta első teljes, 360 fokos paraméterképét a Napról az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Március

Magyarországról indult nemzetközi környezetvédelmi kezdeményezésnek köszönhetően március 1. lett az Újrapapír Világnapja. A cél, hogy felhívják a figyelmet a pazarló papírfogyasztásra és az újrafelhasznált papír környezetkímélő előnyeire.

9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét március 11-én, magyar idő szerint kora reggel. A földrengést követő szökőárral együtt a katasztrófa mintegy 20.000 emberéletet követelt és közel 800.000 épület semmisült meg. Fukushimai atomerőmű 1-4 reaktorából nagymennyiségű radioaktivitású anyagok kerültek ki a környezetbe és ezzel az atomerőmű több tíz kilométeres körzetének szennyezését okozta. A szennyezés 7-es erősségű volt.

2011-ben is rekordot döntött a 2007 óta megrendezett Föld Órája akció. Idén, március 26-án már 134 ország csatlakozott a kezdeményezéshez.

Április

Az első Föld Napja kezdeményezés 1970-ben egy amerikai egyetemistának – Dennis Hayesnek – köszönhető. Majd 1989-ben létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, hogy népszerűsítsék a kezdeményezést; április 22-én világszerte ünnepeljék a Föld Napját.

Texasban két hét alatt több mint egy millió hektár égett le a Texas Erdő Szolgálat jelentése szerint. Az erős szelek, forróság és szárazság is hozzájárultak a pusztító tüzekhez a NASA szerint.

62 tornádó ért földet Észak-Karolinában április közepén. 44 áldozatot követelt 3 nap alatt az időjárás Amerikában, a környező államokból is temérdek tornádó bejelentést kaptak a hatóságok.

Május

Te szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! A május 21-i szemétszedő program keretében több, mint 16.000 önkéntessel átmenetileg megtisztultak országunk parkjai, tavai, útjai.

Június

Kínában kétmillió embert érintett és több száz áldozatott követelt árvíz a hónap közepére.

Július

Heves viharok, piros riasztás volt Magyarországon júliusban egy a Kárpát-medence fölött örvénylő ciklon miatt.

Augusztus

Irene hurrikán hatalmas erejével és sebességgel söpört végig Amerika keleti partján augusztus végén. New Yorkban leállt a tömeg-, és légiközlekedés, több utca került víz alá a Hudson és az East River folyók áradása miatt. 15 ember életét követelte.

 

 

 

Szeptember

Hatalmas pusztítást végzett Japánban a Talas tájfun. Több, mint 20 halott, áradások, lerombolt épületek maradtak a vihar után.

Két tájfun is pusztított a Fülöp-szigeteken e hónapban. A Nesathoz hasonlóan, a Nalgae tájfun érkezése előtt is evakuálásokat rendeltek el, korlátozták a légi forgalmat és lezárták a kikötőket.

Október

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Évente 2000 fő hal meg Magyarországon mellrákban, azonban az időben felfedezett rosszindulatú elváltozások mára már tejesen gyógyíthatóak.

1942 óta nem volt olyan hatalmas áradás, mint amilyen a július óta tartó esőzéseknek köszönhető Thaiföldön. Októberre több száz ember meghalt, és 110 ezer ember otthona elhagyására kényszerült. A Honda és a Toyota bangkoki gyárai is szüneteltették működésüket.

Korán köszöntött be a tél az Egyesült Államokba. Az USA északkeleti területein októberben leesett hó minden idáig mért rekordokat megdöntött.

November

„Növessz egy bajuszt, hogy megments egy manuszt!” – a nők egészségéért folytatott „save the tatas” mozgalom férfi változata a „Movember” idén egyre nagyobb ismertségnek örvendett. A Movember egy nemzetközi kezdeményezés, mely során a férfiak novemberben, egy hónapon keresztül növesztik a bajszukat, ezzel felhívva a figyelmet a prosztatarák veszélyeire.

Szmogriadó volt november közepén három városban is Magyarországon. 50 autóst büntettek meg a szmogriadó megsértése miatt. November 20-ára megszüntették a szmogriadó a fővárosban, azonban a levegő továbbra sem volt veszélytelen.

November 16-18 között a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban megrendezték a 2. Nemzetközi Környezetipari, Energia-hatékonysági és Megújuló Energia Szakkiállítást.

Gazdasági világválság ide, fenntartható fejlődés és tudatos vásárlás oda, a november 28-i karácsonyi ajándékvásárlási szezont megnyitó „fekete péntek” rekordokat döntött Amerikában.

December

November 28 és december 9 között került megrendezésre a COP17, az ENSZ 17. klímakonferenciája. Az az ígéretet született, hogy az elkövetkező években továbbdolgoznak a globális megállapodás részletein, és egy új klímaalap megalapításán. A tárgyalások befejezése után Kanada mégis kihátrált a Kiotói Egyezményből.

Felfedezték az eddigi legnagyobb fekete lyukat a Berkely Egyetem kutatócsoportja december elején. Két, a Napnál több milliárdszor nagyobb fekete lyukat fedeztek fel a csillagászok.