Környezetvédelem

Óriási mennyiségű szemetet hord otthonába a házaspár

A környezetszennyezés egyik legijesztőbb és legszembetűnőbb eredménye a Kalifornia és Hawaii partjai között lebegő, Texasnál nagyjából kétszer nagyobb műanyag sziget.

Az úszó szeméthalom főleg műanyag törmelékekből és tárgyakból áll, amelyek egy-két kivétellel nem bomlanak le a tengervízben (ám amelyik lebomlik, az is csak a vizet mérgezi), és áthatolhatatlan réteget képeznek az óceán felszínén.

A hulladékhegy csak egy részét alkotja a világ tengereibe és óceánjaiba kerülő szemétnek, amelynek egyes darabjait tartós anyaguk miatt gyakran a világ túlsó végén veti partra a víz.

Egy észak-kaliforniai házaspár pedig épp ezekre vadászik az otthonuktól nem messze fekvő homokos tengerparton. Richard és Judith Selby Lang kapcsolatuk kezdete, 1999 óta járja a fövenyt műanyag darabkák után kutatva, és ez szép lassan közös szerelmükké nőtte ki magát.

A pár az összegyűjtött szemetet előbb megtisztítja, szétválogatja, majd installációkat, szobrokat, használati tárgyakat, képeket és ékszereket készít belőle. Mivel hobbijuk már több, mint tíz éve tart, mostanra gyakorlott szemmel járják a partot, gondosan megválogatják, mit visznek haza, és általában tudják, mire van szükségük.

Elmondásuk szerint azért kell ennyire körültekintően válogatniuk, mert nagyjából két óra alatt annyi szemetet tudnának összegyűjteni, amit képtelenek lennének hazacipelni. Hiszen szemétből rengeteg van, még egy olyan tengerparton is, mint az övék – az pedig egész tisztának mondható a többihez képest.

Richard és Judith szerint a műanyag önmagában nem veszélyes, inkább az, hogy rengeteg olyan műanyag tárgyat gyártunk, amely csak egyszeri felhasználásra készül, így hamar szemét lesz belőle. Ők a szemetet érdekes és változatos alapanyagnak tartják, amiből nagyon sok mindent kideríthet az egyszeri érdeklődő is.

Sétáik során sok különleges darabot is találtak már, többek között koreai öngyújtót és egy olyan játékot is, amelyet 1949-ben gyártottak utoljára.

A pár, bár szívükön viselik a környezetvédelmet, tisztában van azzal, hogy kettejük munkája nem fogja megtisztítani nemhogy a tengert, de még csak a partot sem. Ennek ellenére törtetlen lelkesedéssel gyűjtik és hasznosítják a műanyagot, hogy az abból készült alkotásokkal minél több ember figyelmét felhívják a tengeri szennyezés elképzelhetetlen méreteire.

YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.kulturpart.hu