Környezetvédelem

2011 legnagyobb toxikus szennyezési problémája

A kisipari aranybányászat a nemesfém kézi kitermelését jelenti, ezt a becslések szerint 10-20 millió ember végzi világszerte. Ezek az aranybányászok gyakran használnak különböző mérgező anyagokat, hogy elválasszák az aranyat a körülvevő érctől és iszaptól; a legelterjedtebb eljárás a higanyos amalgamáció. Mivel a tevékenység a legtöbb helyen nincs szabályozva, az aranymosók gyakran nagyfokú egészségkárosító hatásnak vannak kitéve, arról nem is beszélve, hogy szennyezik a környezetet. A bányászat során nagy mennyiségű higany kerül a talajba és a vizekbe, így veszélyeztetve a környéken élők egészségét is, de a tevékenység hatásai világszinten is kimutathatók. Az évi összes higanyszennyezés nagyjából egyharmada a kisipari aranybányászathoz köthető.

A higanyos amalgamáció során az iszaphoz adott higany az apró aranydarabkákhoz ragad, így szilárd halmazállapotú higany-arany amalgám jön létre. Miután az amalgámról lemossák az iszapot, felhevítik, így a higany elpárolog, az arany pedig megmarad. A higanpára különösen veszélyes az egészségre, pláne hogy sok bányász ezt a folyamatot zárt térben végzi el, de a kimosott iszapban is marad egy kis higany, így a vízbe is jut a mérgező anyagból.

A WorstPolluted.org adatai szerint eddig több mint 130 helyet azonosítottak, ahol kimutatható a kisipari aranybányászat által okozott higanyszennyezés, ezeknek jelentős része Afrikában, Délkelet-Ázsiában, ezeken belül is Ghánában, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában található.

A bányászatból származó higanyszennyezés a Földön

Léteznek a problémára viszonylag egyszerű, hatékony és olcsó megoldások, így a Blacksmith Institute, a Svájci Zöldkereszt és az UNIDO Global Mercury Projektje közösen összefogva különböző képzések keretében a higanyszennyezés mérséklését célzó technológiákkal ismerteti meg az érintetteket. Az elsődleges megoldás egy higany retorta, melynek segítségével mérsékelni lehet a higany-kibocsátást, valamint lehetővé teszi, hogy a bányászok a higanyt újra és újra felhasználják. A retortákat helyi kézművesek helyi alapanyagokból készítik el, a bányászok pedig pénzt is spórolnak vele, és egészségesebb körülmények között dolgozhatnak a retortáknak köszönhetően. A Blaksmith Institute a helyi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel közösen már több tanfolyamot indított el Mozambikban, Szenegálban, Indonéziában és Kambodzsában.

A következő táblázatban WorstPolluted.org által összegyűjtött top 10 toxikus szennyező tevékenységek olvashatók:

 

Az ipari tevékenység és a fő szennyező

Érintett populáció

1. Kisipari aranybányászat – higany

3 506 600

2. Ipari létesítmények – ólom

2 981 200

3. Mezőgazdasági termelés – növényvédőszerek

2 245 000

4. Ólomolvasztás – ólom

1 988 800

5. Bőrcserzés – króm

1 848 100

6. Bányászat és ércmegmunkálás – higany

1 591 700

7. Bányászat és ércmegmunkálás – ólom

1 239 500

8. Ólomsavas akkumulátor újrahasznosítása – ólom

967 800

9. Atermészetben előforduló arzén a talajvízben – arzén

750 700

10. Növényvédőszerek előállítása és tárolása – növényvédőszerek

735 400