Környezetvédelem

2011 legnagyobb toxikus szennyezési problémája

A WorstPolluted.org minden évben elkészít egy top tízes listát a környezetet fenyegető jelenségekről az adott évre nézve. Idén az emberek által végzett szennyező tevékenységeket rendezték sorrendbe az alapján, hogy mennyi embert érint közvetlenül az adott tevékenységből származó toxikus szennyezés. Az első a kisipari aranybányászat lett.

A kisipari aranybányászat a nemesfém kézi kitermelését jelenti, ezt a becslések szerint 10-20 millió ember végzi világszerte. Ezek az aranybányászok gyakran használnak különböző mérgező anyagokat, hogy elválasszák az aranyat a körülvevő érctől és iszaptól; a legelterjedtebb eljárás a higanyos amalgamáció. Mivel a tevékenység a legtöbb helyen nincs szabályozva, az aranymosók gyakran nagyfokú egészségkárosító hatásnak vannak kitéve, arról nem is beszélve, hogy szennyezik a környezetet. A bányászat során nagy mennyiségű higany kerül a talajba és a vizekbe, így veszélyeztetve a környéken élők egészségét is, de a tevékenység hatásai világszinten is kimutathatók. Az évi összes higanyszennyezés nagyjából egyharmada a kisipari aranybányászathoz köthető.

A higanyos amalgamáció során az iszaphoz adott higany az apró aranydarabkákhoz ragad, így szilárd halmazállapotú higany-arany amalgám jön létre. Miután az amalgámról lemossák az iszapot, felhevítik, így a higany elpárolog, az arany pedig megmarad. A higanpára különösen veszélyes az egészségre, pláne hogy sok bányász ezt a folyamatot zárt térben végzi el, de a kimosott iszapban is marad egy kis higany, így a vízbe is jut a mérgező anyagból.

A WorstPolluted.org adatai szerint eddig több mint 130 helyet azonosítottak, ahol kimutatható a kisipari aranybányászat által okozott higanyszennyezés, ezeknek jelentős része Afrikában, Délkelet-Ázsiában, ezeken belül is Ghánában, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában található.

A bányászatból származó higanyszennyezés a Földön

Léteznek a problémára viszonylag egyszerű, hatékony és olcsó megoldások, így a Blacksmith Institute, a Svájci Zöldkereszt és az UNIDO Global Mercury Projektje közösen összefogva különböző képzések keretében a higanyszennyezés mérséklését célzó technológiákkal ismerteti meg az érintetteket. Az elsődleges megoldás egy higany retorta, melynek segítségével mérsékelni lehet a higany-kibocsátást, valamint lehetővé teszi, hogy a bányászok a higanyt újra és újra felhasználják. A retortákat helyi kézművesek helyi alapanyagokból készítik el, a bányászok pedig pénzt is spórolnak vele, és egészségesebb körülmények között dolgozhatnak a retortáknak köszönhetően. A Blaksmith Institute a helyi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel közösen már több tanfolyamot indított el Mozambikban, Szenegálban, Indonéziában és Kambodzsában.

A következő táblázatban WorstPolluted.org által összegyűjtött top 10 toxikus szennyező tevékenységek olvashatók:

 

Az ipari tevékenység és a fő szennyező

Érintett populáció

1. Kisipari aranybányászat – higany

3 506 600

2. Ipari létesítmények – ólom

2 981 200

3. Mezőgazdasági termelés – növényvédőszerek

2 245 000

4. Ólomolvasztás – ólom

1 988 800

5. Bőrcserzés – króm

1 848 100

6. Bányászat és ércmegmunkálás – higany

1 591 700

7. Bányászat és ércmegmunkálás – ólom

1 239 500

8. Ólomsavas akkumulátor újrahasznosítása – ólom

967 800

9. Atermészetben előforduló arzén a talajvízben – arzén

750 700

10. Növényvédőszerek előállítása és tárolása – növényvédőszerek

735 400