Környezetvédelem

A csimpánzok is figyelembe veszik hallgatóságukat

2012.01.08. - 09:37  |  Nincs hozzászólás

Úgy tűnik, a csimpánzok figyelembe veszik, hogy kihez „beszélnek”, mielőtt kommunikálni kezdenének. A kutatók erre az alapján következtettek, hogy azok a csimpánzok, akik észrevették a mérges kígyót, nagyobb valószínűséggel jelezték a veszélyt, ha volt olyan társuk a közelben, aki nem vette észre a kígyót. Vagyis a csimpánzok mintha bizonyos szintig értenék a másik gondolkodásmódját.

A St. Andrew Egyetem kutatói azért vizsgálták a főemlősök kommunikációját, hogy egy kicsit többet megtudhassanak az emberi nyelv kialakulásáról. Hogy megtudják, az állatok hogyan „beszélnek” a lehetséges veszélyről, műanyag gaboon és orrszarvú viperákat helyeztek el a csimpánzok ösvényein, és figyelték az állatok reakcióit.

„Ezek a kígyófajok mind jól rejtőzködnek, és a harapásuk is halálos, ezen kívül hetekig képesek egy helyben figyelni, vagyis ha egy csimpánz találkozik egy ilyen viperával, mindenkivel tudatni szeretné” – mondta Dr. Catherine Crockford, a kutatás vezetője.

A kutatók a levelek közé rejtve helyezték el a műviperákat, azokon az ösvényeken, amelyeket a csimpánzok gyakran használnak. „Arra számítottunk, hogy ha a csimpánzok meglátják a műkígyót, akkor – mivel az nagyon közel van – hátrébb ugranak, de nem jeleznek. Ám nem reflexszerűen reagáltak” – mondta Crockford.

Miután a csimpánzok elugrottak, szinte azonnal óvatosan újra megközelítették a műanyag viperát. Ekkor már kiadtak egy „húú” jelzést akkor, ha volt a közelben olyan társuk, aki még nem vette észre a kígyót. „Egész nap figyeltük a kígyót, így tudtuk, hogy melyik csimpánz látta, és melyik nem” – magyarázta Crockford, aki még azt is hozzátette, hogy amikor a csimpánzok kiadták a hangjelzést, „nagyon figyeltek a hallgatóságukra”.

„Ez a jelenség eddig sem volt teljesen ismeretlen számunkra. Sok olyan állat, amely különböző hangok kiadásával jelzi a veszélyt, sokkal nagyobb eséllyel teszi ezt, ha társai is a közelben vannak. De a mi kutatásunk eredményeiben az az újdonság, hogy a csimpánzok a nem pusztán társaik jelenlétét vették figyelembe, hanem azt is, hogy azok mit tudnak” – fűzte hozzá Crockford.

Ezzel a felfedezéssel közelebb juthatunk ahhoz, hogy mi adta az emberi nyelv kialakulásának az első „lökést”. „Miért kommunikálnánk másokkal, hacsak azért nem, mert rájövünk, hogy a másik nem tud valamit, amit mi igen. És most azt láthatjuk, hogy a csimpánz, az ember közeli rokona felismeri társai tudását, ill. nem-tudását is, – mondta Crocford – és ez a tényező motiválja őket kommunikációra. Ez eddig hiányzott az emberi nyelv kialakulásának történetéből.”

Matthew Cobb, a Manchesteri Egyetem professzora szerint a képesség, hogy el tudjuk képzelni, mit gondolhat a másik, döntő fontosságú az emberi nyelvben: „Az új eredmények betekintést engednek abba a folyamatba, ahogy az ember ezt a nyelvhasználat csodálatos képességét elsajátította. A vadon élő közeli rokonaink, a csimpánzok kommunikációja is függ attól, hogy a másik mit tud – vagyis nem is vagyunk olyan egyediek, mint ahogy eddig hittük.”

Forrás: http://www.bbc.co.uk/nature

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »