Környezetvédelem

Az európai hegyi növényzeten már tapasztalhatók a klímaváltozás jelei

Ám a napokban jelent meg egy tanulmány, mely tizenhárom európai országból származó adatot dolgoz fel, és amely egyértelmű és statisztikailag szignifikáns bizonyítékokat szolgáltat arra nézve, hogy a klímaváltozás kontinens-szerte hatással van a hegyi növényekre.

„Eddig is voltak olyan tanulmányok, melyek helyileg kimutatták a jelenséget, és amelyekben a kutatók megpróbáltak globális következtetéseket levonni, de ezúttal sok hegység sok vidékéről származó bizonyítékokról van szó, vagyis e tekintetben egyedülálló a most publikált tanulmány” – mondta Otto Michelsen, a tanulmány egyik társszerzője, a Norvégiai Egyetem kutatója.

A tanulmányban tizenhét hegy hatvan pontjáról összesen 867 mintát gyűjtöttek össze Európa-szerte még 2001-ben, majd 2008-ban újra, így világosan kiderült, hogy az adott területen eredetileg élő növények átengedték a helyüket a melegebb hőmérsékletet kedvelő növények számára.

Pontosabban, a kutatók mind a 764 vizsgált növényfajtához hozzárendeltek egy számot, mely azt tükrözi, hogy az adott növény milyen hőmérsékleten érzi magát a legjobban. Ez a szám tulajdonképpen az ideális magasságot takarja, de mivel a hőmérséklet és a magasság közvetlenül összefügg, az a magasság, ahol a növény található, igazából a növény által kedvelt hőmérsékletet árulja el.

Ezeket a számokat aztán a kutatók összegezték, egy matematikai eljárással minden mintavételi helyszínnek megállapították a „termikus növényzeti mutatóját”. Ezt a mutatót a 2001-es és a 2008-as állapotoknál is kiszámolták, így a mutatók közti változás alapján a kutatók megtudhatták, hogy az adott helyszín növényzete változott-e, és ha igen, melegebb vagy hidegebb hőmérsékletet kedvelő növények kerültek-e az eredeti növényzet helyére. Aztán összesítették mind a tizenhét hegység adatait, aminek következtében rátekinthettek az egész kontinenst átfogó változásokra.

„A növényzetben kevesebb, mint egy évtized alatt lezajlott változás egy gyors válasznak tekinthető a globális felmelegedésre. Habár a változás az egyes hegyi vidékekre lebontva nem jelentős, de kiterjesztve az egész kontinensre, igen szignifikánsnak mondható” – olvasható a tanulmányban.

Két jelentős eredménnyel szolgált a tanulmány: egyrészt fontos, hogy a növényzet változása egyértelműen kimutatható az idő múlásával. Másrészt pedig az alacsonyabb hőmérsékletet kedvelő növények egyre fentebb húzódnak, így az alpesi növényekkel kell „megküzdeniük” a túlélésért. Ez pedig akár egyes alpesi növényfajták kihalásához, illetve az adott helyről való eltűnéséhez is vezethet, igaz, már az Alpokban megfigyelték, hogy egyes extrém magasban élő növényfajták eltűntek élőhelyük alacsonyabban fekvő részeiről.