Környezetvédelem

Tavaly egyetlen orrszarvú sem esett áldozatul az orvvadászatnak Nepálban

A tavalyi évben rekordmennyiségű orrszarvút ejtettek el orvvadászok világszinten, de mégis történt valami örvendetes ezeknek az állatoknak ügyében is: 2011 során egyetlen orrszarvút sem öltek meg az orvvadászok Nepálban, ahol becslések szerint 534 indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) él. Ezek az állatok az IUCN Vörös listáján a „sebezhető” kategóriába tartoznak. Nepál az állatvédelmi sikert a Chitwan Nemzeti Parkban ünnepelte, itt él az ország orrszarvú-állományának nagy része.

„29 éve először telt el úgy egy teljes év, hogy egyetlen orrszarvút sem lőttek le az orvvadászok Nepálban. Ez a tény a nepáli kormány, a WWF és még sok más segítő erőfeszítéseinek a sikerességét jelzi. Reméljük az új évben további jó hírekkel is szolgálhatunk majd, olyan országokból is, mint például Dél-Afrika, ahol szintén nagy küzdelem folyik az orvvadászat ellen” – mondta Barney Long, a WWF ázsiai fajokra specializálódott szakembere.

A dél-afrikai orrszarvúk száma megtizedelődött az elmúlt pár évben, és 2011 során rekordot döntöttek az orvvadászok: 448 példányt mészároltak le. Az orvvadászok az orrszarvúkat lelövik, majd lefűrészelik a szarvukat – ezt sok állat még élve szenvedi végig –, majd eladják a feketepiacon, ahol tradicionális orvosságként keresik, holott már több kutatás is bebizonyította, hogy a szarvnak semmiféle gyógyhatása nincs.

Az indiai orrszarvú Nepálban, és főként Indiában él, összesen 2500-ra becsülik a teljes populáció létszámát. Ez az egyik olyan szerencsés orrszarvúfaj, amely évről évre egyre több egyedet számlál.

A világ öt orrszarvúfajából három – a keskenyszájú (Diceros bicornis), a jávai (Rhinoceros sondaicus) és a szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis) – a Vörös Lista kritikusan veszélyeztetett kategóriája alá tartozik. A jávai orrszarvú nem él már természetes környezetében, és mára már csupán ötven egyed él még a Földön. A szumátrai orrszarvúk helyzete ennél biztatóbb, nagyjából 250 túlélőről tudni.

A múlt év két alfaj kihalását is eredményezte: a jávai orrszarvú egyik alfaját, a vietnámi orrszarvút (Rhinoceros sondaicus annamiticus), valamint a keskenyszájú orrszarvú egyik alfaját, a nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvút (Diceros bicornis longipes) is kihaltnak nyilvánították a tavalyi év során.

Forrás: http://news.mongabay.com