Környezetvédelem

Kétszer annyi a leukémiás gyermek a franciaországi atomerőművek közelében

A leukémia kétszer olyan gyakran fordul elő azoknál a gyerekeknél, akik a franciaországi atomerőművek közelében élnek, mint azoknál, akik az ország más területein, derül ki egy tanulmányból, melyet francia egészségügyi és nukleáris biztonsági szakértők készítettek. Ám az International Journal of Cancer folyóiratban hamarosan megjelenő tanulmány nem tudta megállapítani az ok-okozati összefüggést a leukémia nagyobb arányú előfordulása és az atomerőműhöz közel eső lakóhely között.

Franciaország a legnagyobb mértékben támaszkodik az atomenergiára a világon, az áram 75%-át az 58 atomerőműve állítja elő. A francia egészségügyi kutatóintézet, az INSERM által elkészített tanulmány szerint 2002 és 2007 között tizennégy olyan tizenöt év alatti gyermeknél diagnosztizáltak leukémiát, akik Franciaország tizenkilenc atomerőművének 5 kilométeres körzetén belül élnek. Ez az arány dupla akkora, mint az ország többi részén, ott átlagosan 2,753 esetet diagnosztizáltak ugyanebben az időszakban – adta hírül a Reuters.

„Az eredményeket alaposan ellenőriztük, és statisztikailag szignifikánsnak tekinthetjük őket” – mondta Dominique Laurier, a francia nukleáris biztonsági kutatóintézet (IRSN) epidemiológiai kutató laboratóriumának vezetője, a tanulmány egyik szerzője. Az INSERM és az IRSN már végzett kutatást a témában még a ’90-es évek során, de akkor még nem volt magasabb a leukémiás megbetegedések aránya az atomerőművek közelében lakó gyerekeknél. „Jelenleg nagyon kicsi számokkal dolgozunk, és az eredményeket is alaposan meg kell vizsgálni” – fűzte hozzá Laurier. Aki azt is hozzátette, hogy az eredmények alapján a kockázati tényezőt nem befolyásolja, hogy az atomerőművek tenger- vagy folyóparton helyezkednek-e el, illetve az sem, hogy mekkora a kapacitásuk.

Az IRSN szerint egy sokkal alaposabb kutatásra van szükség, hogy megvizsgálják az atomerőművek közelében előforduló leukémiás megbetegedéseket, és reméli, hogy kialakul egy nemzetközi kutatói együttműködés az ügyben. „A leukémia egy ritka betegség, és ha kiterjeszthetnénk a kutatást, sokkal biztosabb eredményeket kaphatnák” – tette hozzá Laurier.

Egy tavaly megjelent brit tanulmány 35 év adatait megvizsgálva nem talált bizonyítékokat arra nézve, hogy az atomerőművek közelében élő gyermekek nagyobb mértékben ki voltak téve a leukémia kialakulása veszélyének. A Committee of the Medical Aspects of Radiation in the Environment (COMARE) szerint csupán húsz gyermeknél alakult ki leukémia 1969 és 2004 között az atomerőművek 5 kilométeres körzetében. A kutatók szerint az arány jóformán ugyanakkora, mint az ország többi területén.

A gyermeki leukémia és az atomerőművek közelében található élőhely közötti kapcsolatot már számos tanulmány vizsgálta világszerte: egy 2007-ben megjelent német tanulmány szerint például jelentősen megnő a leukémiás megbetegedés kockázata az atomerőművek közelében, de a  COMARE szerint az eredményeket feltehetően egy általuk meg nem nevezett, 1990 és 2005 között, a krummeli atomerőmű közelében működő leukémia-klaszter befolyásolta. Ám ettől eltekintve is a COMARE szerint a tanulmányban szereplő bizonyítékok „nagyon gyengék”, így nem lehet bizonyossággal megállapítani, hogy az atomerőművek közelében élő gyermekeknél nő a leukémia kialakulásának kockázata.