Környezetvédelem

Egyetlen vállalat áll az USA három legnagyobb károsanyag-kibocsátója mögött

Az atlantai székhelyű Southern Company tulajdonában van az USA három legtöbb szén-dioxidot kibocsátó létesítménye. A három széntüzelésű erőmű – melyek közül kettő Georgiában, egy pedig Alabamában található – összesen kb. 64,74 millió tonna károsanyag kibocsátásáért felel, ez a több mint Finnország évi szén-dioxid kibocsátása.

Az adat az Environmental Protection Agency (EPA) által elkészített listáról származik, az amerikai környezetvédelmi hatóságnál elkészítették az USA 100 legnagyobb szennyezőjét tartalmazó lajstromot. A 100 tételből egyébként 96 valamilyen erőművet takar, az első húszban pedig döntőtöbbségben szénerőművek szerepelnek. Ráadásul egy másik cégnek is sikerült a mesterhármas: az American Electric Power is három, top 20-ban szereplő szénerőmű tulajdonosa.

A Southern Company a maga részéről azt nyilatkozta az Atlanta Journal-Constitutionnak, hogy erőműveik a legnagyobb áramtermelők az országban, ezt jelzik csupán az EPA adatai. Ettől függetlenül minden környezetvédelmi előírást betartanak, és minden kibocsátásról szóló jelentésük szabadon megtekinthető. A Southern Company egyébként nagyjából 4 millió embert lát el árammal az USA-ban.

Ami aggasztó a Southern Company működésével kapcsolatban, hogy tavaly például több mint 8 millió dollárt fordított arra, hogy lobbizzon a kongresszusnál, ami arra engedi következtetni a szintén Atlanta Journal-Constitutionnak nyilatkozó Stephen Smith-t, a Souther Alliance for Clean Energy igazgatóját, hogy a „[Southern Company-nál] sok forog kockán, és ahelyett, hogy proaktívak lennének, inkább a szőnyeg alá seprik a problémát.”

Az EPA listája sokat segíthet a globális felmelegedés elleni küzdelemben, hiszen az adatok tudatában az ipar, a vállaltok, az államok és a különböző hatóságok is tájékozódhatnak arról, hogy hol kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Forrás: http://news.mongabay.com