Környezetvédelem

Díjazták a budapesti IBM adatközpontot

2012.01.18. - 17:48  |  Nincs hozzászólás

Az IBM (NYSE: IBM) bejelentette, hogy az Európai Bizottság az EU adatközpontokra vonatkozó működési kódexe alapján összesen 27 IBM adatközpontot tüntetett ki energiahatékonysági díjjal. A vállalat közleményében olvasható, hogy ilyen sok létesítménnyel még egyetlen vállalat sem nyerte el ezt az elismerést, a díjazottak között ott az IBM budapesti adatközpontja is.

Az EU adatközpontokra vonatkozó működési kódexe az adatközpontok növekvő energiafogyasztására ad választ. Az Unió célja, hogy tájékoztassa az adatközpontok üzemeltetőit és tulajdonosait, illetve ösztönözze őket az energiafogyasztás olyan költséghatékony mérséklésére, ami nem korlátozza az adatközpontok üzleti szempontból kulcsfontosságú funkcióit. Az értékelés számos bevált, az energiaveszteség csökkentését célzó módszerrel történik. Energiahatékony hardvermegoldásokkal, szabadhűtéssel vagy hideg légcsatornák kialakításával.

Egy-egy számítógépes adatközpont energiafelhasználási hatékonyságát az energiahatékonysági mutató (power usage effectiveness, PUE) jelzi. Az Uptime Institute májusi értékelése szerint az IBM adatközpontok PUE-értéke átlagos energiafelhasználás mellett 1,65, szemben az iparági átlagnak számító 1,8-es értékkel.

A cég 27 díjazott, környezetbarát adatközpont a stratégiai tevékenység-kihelyezési (outsourcing) adatközpontok több mint 70%-át jelenti 15 európai országban. Számos központot eleve úgy alakítottak ki, hogy támogassák a felhőalapú szolgáltatásokat is, így világszerte segítik az ügyfelek jobb működését. Az adatközpontokban alkalmazott energiahatékonysági fejlesztések alapvetően hozzájárultak ahhoz, hogy a vállalat megvalósította 2007-ben kitűzött célját, és három éven belül kétszeresére növelte adatközpontjainak informatikai kapacitását, miközben energiafogyasztásuk egyáltalán nem növekedett.

Az IBM budapesti adatközpontja, az ISC Hungary Jász utcai egysége is egyike a 27 elismert központnak. „2001 óta üzemelő outsourcing adatközpontunkban olyan technológiákat alkalmazunk, melyek alacsonyabb energia-felvétel mellett biztosítják az ügyfeleink által elvárt teljesítményt - hangsúlyozta Pongrácz Ferenc, a magyar adatközpontot üzemeltető ISC Hungary vezetője. – Az elmúlt két évben hideg-meleg folyosók kialakításával, a hűtött levegő visszakeverésének megakadályozásával 10%-os csökkenést értünk el a fajlagos energiafelhasználásban, az előttünk álló félévben pedig további 10%-os csökkentést veszünk célba, így érhetjük el itt is az átlagos energiafelhasználás melletti 1,65-ös energiahatékonysági (PUE) értéket.”

A vállalat folyamatos és szoros elemzés mellett működteti adatközpontjait, amihez a kutatási részleg által kifejlesztett mobil mérési technológia (Mobile Measurement Technology, MMT) nyújt segítséget. Ez a technológia érzékelők ezreivel látja el az adatközpontokat, hogy folyamatosan rögzíthessék és elemezhessék a hőmérsékletet és a légáramlást, észlelhessék a kialakuló forró és hideg pontokat. Az MMT betekintést nyújt az energiaáramlásba, biztonságos és megbízható adatszolgáltatásával hozzájárul az adatközpontok hatékony hűtéséhez, s így a költségek jelentős mérsékléséhez is.

Az IBM bizonyos egységes gyakorlatok globális alkalmazásával is igyekszik megőrizni vezető szerepét az adatközpontok energiahatékonyságában. Ilyen lépés a régi hardvereszközök energiahatékonyabb kiszolgálókra cserélése, az iparágban vezető kiszolgáló-konszolidálási és -virtualizálási arány érvényesítése, valamint az elektromos energia és a léghűtés hatékony és intelligens felhasználása az adatközpontok működtetésében.

Forrás: http://zipmagazin.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »