Környezetvédelem

Egy újonnan felfedezett vegyület segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben

A Machesteri Egyetem, a Britsoli Egyetem és a Sandia National Laboratories tudósai nemrég megjelentettek egy tanulmányt, melyben a Criegee biradikálisok (kettős szabadgyökök) forradalmi jelentőségű lehetőségeit taglalják. A színtelen átmeneti vegyületek ugyanis képesek oxidálni olyan, az égés során keletkező szennyezőanyagokat, mint a nitrogén-dioxid vagy a kén-dioxid, így természetes úton képesek tisztítani a légkört.

A Criegee biradikálisok létezését először az ’50-es években egy német vegyész, Rudolf Criegee feltételezte, de csak most sikerült őket ténylegesen kimutatni. A tudósok most úgy gondolják, hogy további kutatások segítségével ezek a vegyületek döntő fontosságú szerepet játszhatnak a klímaváltozás elleni harcban.

A Criegee biradikális kimutatását és reakciósebességének mérését a Sandia által tervezett egyedülálló berendezés tette lehetővé, mely egy harmadik generációs szinkrotronból származó fénnyel dolgozik. Az erős fénynek köszönhetően a kutatók megfigyelhették az izomerek (vegyületek, melyeknek összetétele ugyanaz, de szerkezetük más) keletkezését és bomlását, és azt találták, hogy a Criegee biradikálisok sokkal gyorsabban reakcióba lépnek, mint azt eleinte gondolták volna, vagyis felgyorsítják a szulfátok és nitrátok keletkezését a légkörben. Ezen a vegyületek először aeroszol-képződéshez, később pedig felhőképződéshez vezetnek, így megvan a lehetőség, hogy csökkenteni tudják a Föld átlaghőmérsékletét.

Persze a Criegee biradikálisok felfedezésével nem oldódik meg egy csapásra minden: nem arról van szó, hogy a vegyületet tonnaszám a légkörbe juttatva minden klímaproblémáról megfeledkezhetünk. A Föld ökoszisztémája egy nagyon bonyolult rendszer, egy ilyen beavatkozás akár katasztrófákhoz is vezethet. A kutatók szerint inkább a Criegee biradikálisok természetes forrásaira kell jobban odafigyelni, így az ökoszisztéma magát is meg tudná gyógyítani.

A Criegee biradikálisok felfedezéséről szóló tanulmány január 13-án jelent meg a Science Magazine lapjain.

Forrás: http://www.eurekalert.org