Környezetvédelem

A kihalás szélén a szumátrai elefánt

Harminc éven belül eltűnhet a vadonból a szumátrai elefánt, hacsak nem történnek azonnali lépések a faj megmentése érdekében, jelentette be a WWF. Az IUCN (International Union for Conservation of Nature) által vezetett Vörös listán a faj a „veszélyeztetett” kategóriából a „kritikusan veszélyeztetett” kategóriába került át, miután a szumátrai elefánt populáció létszáma megfeleződött, természetes élőhelyüknek pedig 70%-a elveszett egy generáció alatt.

Ez utóbbinak legfőbb oka az erdőirtás, illetve mezőgazdaság terjeszkedése, mindkettő egyébként jelentős szerepet játszik a szumátrai tigrisek és a jávai orrszarvúk kritikus helyzetének kialakulásában is, írja a Reuters.

„A szumátrai elefánt is ahhoz a számos Indonéziában honos fajhoz csatlakozott, amelyeket a kihalás veszélyeztet, beleértve a szumátrai orángutánt, a jávai és szumátrai orrszarvút, valamint a szumátrai tigrist is. Amennyiben nem cselekedünk sürgősen a fajok megmentése érdekében, ezek az állatok egy emberöltőn belül kihalhatnak” – mondta Carlos Drews, a WWF Global Species Programme-jának vezetője.

Jelenlegi becslések szerint már csak 2400-2800 szumátrai elefánt él a vadonban, ehhez képest 1985-ben még kétszer ennyi ilyen elefánt élt. Ha a tendencia folytatódik, akkor nagyjából 30 év alatt kihalhatnak ezek az állatok.

A WWF már felvette a kapcsolatot az indonéziai kormánnyal, hogy addig hagyják érintetlenül az erdőket, míg nem dolgoznak ki egy stratégiát az állatok élőhelyének megmentésére. Bár az indonéziai törvények védik a szumátrai elefántokat, élőhelyük nagy része nem áll védelem alatt, így ezeket a területeket bármikor átalakíthatják mezőgazdasági területté. A helyzet a közép-szumátrai Riau tartományban a legrosszabb, itt kevesebb, mint 25 év alatt 80%-kal csökkent az elefántpopluáció létszáma az erdőirtás következtében.

„Riau tartományban a nyolc csordából már hat eltűnt. A nagy erdőtulajdonosoknak, mint a cellulóz- és papírgyáraknak vagy a pálmaolaj gyártóknak jogi és morális kötelességük tenni valamit a munkájuk miatt veszélybe kerülő állatok megmentésének érdekében” – mondta Anwar Puroto a WWF Indonéziától.

Tavaly májusban Indonéziában életbe lépett egy moratórium, melynek értelmében tilos volt az őserdők irtása, ám a moratóriumot egyes környezetvédelmi csoportok szerint már az első napon megszegték. Az elmúlt 70 év során Indonézia elvesztette a bali tigrist és a jávai tigrist, ennek pedig legalább intő jelnek kell lennie a mostani kritikusan veszélyeztetett fajok jövőjét tekintve.