Környezetvédelem

Nemzetközi testület felállítását sürgetik a biodiverzitás csökkenésének megállítása érdekében

Míg a klímaváltozás problémájával egyre többet foglalkozunk, a biodiverzitás csökkenése nem kap elegendő figyelmet, holott a jelenlegi kihalási ráta százszorosa-ezerszerese a természetesnek, továbbá jelenleg zajlik a hatodik tömeges kihalás a Föld történetében.

Az előző tömeges kihalás 65 millió évvel ezelőtt történt, és az ökoszisztémában, illetve a légkör kémiai összetételében végbemenő változások, valamint aszteroidák és a vulkáni tevékenységek miatt következett be. Ám elsőként a történelemben, a most zajló kihalási esemény egyetlen faj, a Homo sapiens számlájára írható.

Mostanában zajlott egy konferencia a Koppenhágai Egyetemen a dán környezetvédelmi minisztérium megrendezésében, amely alkalmat kínált arra, hogy előmozdítsák az ENSZ Biodiverzitás Testületének megalakulását. A több, mint száz tudós és európai uniós döntéshozó részvételével lezajlott konferencián az a végkövetkeztetés született, hogy drasztikus intézkedéseket kell hozni a biodiverzitás csökkenésének lelassítása érdekében.

A biodiverzitás csökkenésének megfékezése az egyik legfontosabb lépés a fenntarthatóság érdekében. Carsten Rahbek professzor, a Koppenhágai Egyetem Makroökológiai, Evolúciós és Klímaváltozási Központjának vezetője azt mondta, hogy az ENSZ Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testületének (IPBES) megalapítása nem várathat tovább magára. Ezzel nemcsak a klímaváltozással egyenlő rangra emelnék a biodiverzitás csökkenését, hanem felületet biztosítanának szakemberek, politikusok és kormányzati szervek együttműködésére is.

A testület megalapításával növelni lehet a tudatosságot, és akár politikai változtatásokat is elő lehet idézni a természet sokszínűségének megőrzése érdekében. Az elhatározás, hogy megalapítsanak egy speciális testületet, csak az első lépés, amely a tömeges kihalás megfékezésének irányába tehető.

Forrás: Triple Pundit