Környezetvédelem

A trópusi növényzet több szén-dioxidot tárol, mint korábban gondolták

Egy új elemzés szerint a világ trópusi területein élő növényzet nagyjából 229 milliárd tonna szén-dioxidot tárol, 21%-kal többet, mint azt korábbi tanulmányok alapján gondolták. A Wood Hole Research Center (WHRC) tudósai Afrika-, Ázsia- és Dél-Afrika-szerte végeztek terepmegfigyeléseket erdőkben, illetve a szavannákon, sőt még távérzékelési műholdak adatait is felhasználták, így első ízben volt lehetőség egy átfogó, szénsűrűséget ábrázoló térkép elkészítésére.

Az eredmények szerint a legtöbb szén-dioxidot, 53,2 milliárd tonnát, a brazil őserdők tárolják. A Kongói Demokratikus Köztársaságban található erdők végeztek a második helyen, ezek összesen 22 milliárd, míg a harmadik indonéz esőerdők 18,6 milliárd tonna szén-dioxid tárolásáért felelősek.

„Első alkalommal állt módunkban pontos becsléseket megadni a szénsűrűséget illetően, mivel a műholdak segítségével olyan helyeken is végezhettünk méréseket, ahol eddig soha” – nyilatkozta Alessandro Baccini, az elemzéseket készítő WHRC munkatársa a tanulmányt publikáló Nature Climate Change folyóiratnak. Az eredményeknek köszönhetően pontosabb számításokat lehet végezni az erdőirtás következtében a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét illetően.

Forrás: YaleEdu