Környezetvédelem

A kis szigetállamok bíróság elé vinnék a klímaváltozás ügyét

A klímaváltozás következtében megemelkedő tengerszint által leginkább fenyegetett kis szigetállamok a Nemzetközi Bíróság elé akarják vinni a globális felmelegedés ügyét. Johnson Toribiong, Paulu elnöke pénteken jelentette be, hogy több szigetországgal közösen megalapítottak egy szakértői bizottságot, amely az ENSZ közgyűlése elé tárná a kérdést. Ezzel lehetővé válna, hogy a hágai bíróság meghatározza a klímaváltozás jogi következményeit a nemzetközi jogi értelemben.

„Ha valamit is tanítottak nekünk az elmúlt 20 év klímatárgyalásai, akkor az az, hogy minden nemzet másként látja a klímaváltozást. Néhánynak elsősorban gazdasági probléma, másoknak geopolitikai kérdés, számunkra viszont a túlélés kérdését jelenti. A csendes-óceáni államok a legveszélyeztetettebb zónában vannak, ahol a dagály kétszer-háromszor annyit emelkedett, mint máshol a világon. Ez talán megmagyarázza, hogy miért nem tűr az ügy halasztást, és hogy miért ragadunk meg minden lehetőséget a probléma megoldásának megtalálására.” – fogalmazott Toribiong.

Michael Gerrard, a Columbia Egyetem Klímaváltozási Jogi Központjának igazgatója, a szakmai bizottság tagja szerint az ötlet, hogy bíróság elé vigyék a klímaváltozás ügyét, arra késztetheti a fejlett országokat, hogy szabályozzák az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, ha már nemzetközi megállapodás nem köttetett. Gerrard szerint megállapítható lenne a nagy szennyezők jogi felelőssége a nemzetközi jog határon átterjedő károkozás tilalmának elve alapján. Ez utóbbit megsérti az, amikor az egyik ország tevékenysége hátrányosan befolyásolja egy másik ország helyzetét, mely államiságának megőrzése rendkívül bonyolulttá válik, miután az ország az óceánba süllyedt.

Paulu bejelentése hónapokkal megelőzte az ENSZ Rio de Janero-ban tartandó nemzetközi környezetvédelmi konferenciáját, a „Rio +20-at”, melynek neve arra húsz évre utal, ami az első Föld-csúcs óta eltelt. Az 1992-es klímaváltozásnak szentelt Föld-csúccsal ellentétben az idén júniusban tartandó találkozó a fenntartható fejlődésről fog szólni, melynek a diplomaták szerint köze van a károsanyag-kibocsátásokhoz.

Grenada ENSZ-követe, Dr. Dessima Williams szerint a nemzetközi bíróság bevonásával növelni lehetne a klímaváltozásra irányuló figyelmet a rio-i konferencia előtt: „Mi, a kis szigetállamok, nem tudunk megbirkózni a fenntartható fejlődés kihívásaival, ha előbb az éghajlatváltozás ellen nem teszünk valamit.”

Forrás: Inquirer