Környezetvédelem

A hajók keltette zaj miatt krónikus stressztől szenvednek a bálnák

2012.02.08. - 13:49  |  Nincs hozzászólás

A hajócsavarok, a katonai szonárok és az olajlelőhelyek utáni kutatás során történő robbanások által keltett hangok vízi állatokra gyakorolt hatásáról már rég óta vita folyik: állatvédők szerint ezek a hangok megzavarják az éneklő bálnákat, sőt, akár meg is ölhetik az állatokat, ám ezt eddig a tudomány nem tudta bizonyítani. Viszont egy nemrég megjelenő tanulmány szerint a bálnák krónikus stressznek vannak kitéve az emberi tevékenységek által keltett különböző zajok miatt.

 „Kimutattuk, hogy azok a bálnák, melyek a nagy hajóforgalmú területeken élnek, krónikus stressztől szenvednek. Azt eddig is tudtuk, hogy a bálnák megváltoztatják énekük gyakoriságát a hajók keltette zajhoz alkalmazkodva, a mostani tanulmány viszont arra világít rá, hogy a hangok nem pusztán zavarják a bálnákat, hanem fizikai ártalmakat okoznak nekik” – mondta Rosalind Rolland, a bostoni New England Aquarium kutatója, a kutatás vezetője.

Rolland eredetileg a bálnák egészségügyi állapotát és szaporodását akarta tanulmányozni az álltok hormonszintjét vizsgálva, de a kutatás során fény derült arra, hogy ezeket az adatokat a zaj szintjéről szerzett adatokkal kombinálva következtetni lehet a bálnákat ért hatásokra.

Rolland a Fundy-öbölben volt 2001. szeptember 11-én. Elmondása szerint szinte teljesen leállt a hajóforgalom akkor, így a hajók által keltett zajok mennyisége a szokásosnak a felére csökkent. Rolland és csapata mintákat gyűjtött a bálnák ürülékéből, ezeket megvizsgálva azt tapasztalták, hogy az állatok stresszhormon-szintje drasztikus mértékben lecsökkent a zaj mennyiségének csökkenésével párhuzamosan.

„A stresszre adott azonnali válaszok – mint például elfutni egy támadó tigris elől – életmentőek lehetnek, ám ha ezek krónikussá válnak, akkor károsíthatják az immunrendszert,  és a szaporodást is negatív módon befolyásolják. De szerencsére a probléma orvosolható” – mondta Rolland.

A hajók által keltett zaj nagyban összefügg a motor hatékonyságával, vagyis ha a hajók hatékonyabb motorral működnének, akkor egyrészt megkímélnék az állatokat a stressztől, másrészt kevesebb üzemanyagot fogyasztanának. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet és az Európai Unió egyre többet tesz a hajók által keltett zaj csökkentéséért, de mivel naponta kb. 50 000 nagyméretű hajó közlekedik a vizeken, melyeknek átlagos élettartama harminc év körüli, a változás hosszú időbe telik.

„Nem teszünk eleget az emberi tevékenységek keltette hangok csökkentéséért. Meghökkentő, de jelenleg nincsen egy nemzetközileg elfogadott szabályozás a tengeri zajszennyezést illetően” – fűzte hozzá Danny Groves a Whale and Dolphin Conservation Society-től.

 Forrás: The Guardian

Fotó: Dave Weller

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »