Környezetvédelem

Gúlákkal a korallzátonyokért

Több ezer kis „piramist” helyeznek el a Fülöp-szigetek egyik kedvelt turista úticélja, a Boracay szigetének partjainál, hogy újraélesszék a már majdnem teljesen tönkrement korallzátonyokat. A héten már háromszáz gúlát telepítettek, és összesen több, mint ötezer ilyen kis piramist fognak elhelyezni a tengerben.

„Ez olyan, mint amikor egy kis termőfölddel javítjuk fel a kerti talajt, amely így ideálissá válik a növények számára. Alapvetően ugyanezt csináljuk, csak éppen a tengerben” – mondta Jose Rodriguez, a korallzátony helyreállítását végző Sangkalikasan csoport vezetője.

Boracay a Fülöp-szigetek egyik leglátogatottabb helye, a turisták nagyon kedvelik fehérhomokos tengerpartja és kristálytiszta vize miatt, tavaly például közel egymillió ember látogatott el ide. De a nem fenntartható fejlődés és az egyre több turista számos környezeti problémát okozott, beleértve a sziget közelében elterülő korallzátonyok pusztulását is.

Rodriguez azt is elmondta, hogy a búvárok nagyjából egy kilométerre a parttól, 7-9 méteres vízben helyezik el a kis gúlákat, reményeik szerint 5000 darabot az elkövetkezendő négy hónapban. A kb. 70 centiméter magas piramisok nem pusztán mesterséges zátonyokként funkcionálnak, de közeget is biztosítanak koralloknak a növekedéshez.

A beton, a különböző mezőgazdasági melléktermékek és tengervíz keverékéből készült üreges piramisokat eredetileg algák és kis halak tenyésztésére használták. Ám a lyukacsos faluk lehetővé teszi, hogy a korallok is megtelepedjenek bennük, vagyis segít a zátonyok regenerálásában, árulta el a Sangkalikasan technikai tanácsadója, Benjamint Tayag. Azt is hozzátette, hogy évekbe is beletelhet, míg a korallok újra zátonyokat alkotnak majd.

Azok a területek, ahová a piramisokat elhelyezik, természetesen jet-ski-, hajó-, illetve fürdőzőmentes övezetté is válnak, hiszen elsősorban ezek okozták az eredeti korallzátonyok pusztulását.

Forrás: Physorg