Környezetvédelem

Gúlákkal a korallzátonyokért

2012.02.10. - 13:15  |  Nincs hozzászólás

Több ezer kis „piramist” helyeznek el a Fülöp-szigetek egyik kedvelt turista úticélja, a Boracay szigetének partjainál, hogy újraélesszék a már majdnem teljesen tönkrement korallzátonyokat. A héten már háromszáz gúlát telepítettek, és összesen több, mint ötezer ilyen kis piramist fognak elhelyezni a tengerben.

„Ez olyan, mint amikor egy kis termőfölddel javítjuk fel a kerti talajt, amely így ideálissá válik a növények számára. Alapvetően ugyanezt csináljuk, csak éppen a tengerben” – mondta Jose Rodriguez, a korallzátony helyreállítását végző Sangkalikasan csoport vezetője.

Boracay a Fülöp-szigetek egyik leglátogatottabb helye, a turisták nagyon kedvelik fehérhomokos tengerpartja és kristálytiszta vize miatt, tavaly például közel egymillió ember látogatott el ide. De a nem fenntartható fejlődés és az egyre több turista számos környezeti problémát okozott, beleértve a sziget közelében elterülő korallzátonyok pusztulását is.

Rodriguez azt is elmondta, hogy a búvárok nagyjából egy kilométerre a parttól, 7-9 méteres vízben helyezik el a kis gúlákat, reményeik szerint 5000 darabot az elkövetkezendő négy hónapban. A kb. 70 centiméter magas piramisok nem pusztán mesterséges zátonyokként funkcionálnak, de közeget is biztosítanak koralloknak a növekedéshez.

A beton, a különböző mezőgazdasági melléktermékek és tengervíz keverékéből készült üreges piramisokat eredetileg algák és kis halak tenyésztésére használták. Ám a lyukacsos faluk lehetővé teszi, hogy a korallok is megtelepedjenek bennük, vagyis segít a zátonyok regenerálásában, árulta el a Sangkalikasan technikai tanácsadója, Benjamint Tayag. Azt is hozzátette, hogy évekbe is beletelhet, míg a korallok újra zátonyokat alkotnak majd.

Azok a területek, ahová a piramisokat elhelyezik, természetesen jet-ski-, hajó-, illetve fürdőzőmentes övezetté is válnak, hiszen elsősorban ezek okozták az eredeti korallzátonyok pusztulását.

Forrás: Physorg

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »