Környezetvédelem

Gerillaemlékmű az elpocsékolt vízért

A Madridban tevékenykedő Luzinterruptus csoport ezúttal a közkutakból az utcára folyó, vagyis a hanyagul elpocsékolt városi ivóvízre hívta fel a figyelmet sajátos installációival. A víz kékjével fénylő üvegekkel díszítette fel a spanyol főváros négy tönkrement közkútját, hogy néhány órára visszahozza őket az életbe.

A Luzinterruptus szerint az elmúlt kevesebb, mint harminc év során a madridi közkutak közel fele ment teljesen tönkre, ezek most törötten, csap nélkül vagy csak egyszerűen kiszáradva állítanak emléket az emberi nemtörődömségnek és pazarlásnak a nagyváros utcáin. A spanyol gerillaművészek ezt egyszer s mind megelégelték, és már négy hónappal ezelőtt elkezdték gyűjteni a figyelemfelkeltő installációkhoz a befőttesüvegeket.

Egy januári éjszaka a csoport felkerekedett, és feldíszített négyet a sok tönkrement kút közül, hogy a hatóságok és a polgárok tudtára adják: nincsen jól az, hogy a spanyol főváros központjában nem lehet tiszta vizet inni nyilvános kútból. A hatóságok ugyanis azzal magyarázzák, hogy miért nem hozzák helyre a rossz kutakat, hogy azokban az emberek csak a kábszeres fecskendőiket meg az autóikat mosták.

De természetesen ez nem így van: elég bosszantó lehet józan életű, illetve autót nem birtokló emberként (is) úgy sétálni Spanyolország csodás fővárosának utcáin, hogy mindenképpen kénytelen egy boltban vagy egy kocsmában megállnia vízért, ha megszomjazik. Erre is emlékeztet mindenkit a Luzinterruptus Drinking water running through the streets – avagy Ivóvíz folyik az utcákon – néven jegyzett akciója.

Forrás: Luzinterruptus – itt még sok-sok kép van (via Wooster Collective)