Környezetvédelem

Egy egész falut telepítettek át a tigrisek védelmében

Nyolcvankét családot, vagyis több, mint háromszázötven embert költöztettek át az észak-indiai Rádzsasztán állambeli Umri falucskából, amely a Szariszka Tigrisrezervátum területén volt található. Umri már a második település, amelyet áttelepítettek, hogy biztosítsák a megfelelő élőhelyet a tigriseknek. A lakók múlt héten költöztek.

A tigrisrezervátum területén tizenegy falu található, ezekben javarészt a helyi pásztortörzsek laknak, összesen nagyjából 2500 fő. A nagymacskák védelmében az összes települést át kellene költöztetni, de mivel a lakosságot kényszeríteni nem lehet, marad az emberek meggyőzése, így a folyamat viszonylag lassú. A következő néhány évben négy további település átköltöztetését tervezik. Azok, akik költözésre adják a fejüket, természetesen kompenzációban részesülnek, nagyjából 4,5 millió magyar forintnak megfelelő indiai rúpiáig kárpótolják őket.

A lakosság áttelepítése azért fontos, mert a Szariszka Tigrisrezervátumban élő tigrispopuláció jelenleg öt példányt számlál, 2002-ben viszont egy tigris sem élt a rezervátum területén. A helyiek és a tigrisek együttélése nem volt problémamentes, néhány évvel ezelőtt állítólag a helyi lakosság mérgezte meg a tigriseket, mégpedig azért, mert a vadállatok megtámadtak egyet a bivalyaik közül.

Indiában 2011-ben összesen 1700 tigrist számláltak, míg egy évszázaddal ezelőtt a becslések szerint körülbelül százezer tigris élhetett az ország területén. A Szariszka rezervátum újranépesítéséhez legalább húsz nőstényre lenne szükség, hogy segítsék az állatok szaporodását, és elérjék az életképes 80-100 egyedet számláló populációt.

Forrás: BBC, fotó innen