Környezetvédelem

A zöld politikusnak hinni kell?

2012.02.18. - 10:33  |  Nincs hozzászólás

Egy környezetvédelmi kampány keretében készült felmérés szerint a hírességek meggyőző ereje alulmarad az ismert politikai személyiségekkel és gazdasági szereplőkkel szemben, ha a zöld eszmék népszerűsítéséről van szó.

A londoni lakosok körében készült vizsgálat a márciusra meghirdetett, nagyszabású klímavédelmi kampány, a Climate Week számára készült. Ennek során mintegy ezer, a brit fővárosban élő felnőttet kérdeztek meg arról, különböző híres emberek közül kinek hiszik el leginkább, hogy tenni kell környezetünk megóvása érdekében.

Az eredmények szerint a londoniak körében Károly herceg és Al Gore befolyása a legnagyobb. Második helyen a multimilliomos, kalandor üzletember, a Virgin cégcsoportot alapító Sir Richard Benson végzett. Harmadikként II. Erzsébet királynő és Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke került a listára.

Bár a hírességek közül sokan hirdetik a zöld gondolkodásmódot, az olyan celebek, mint Leonardo DiCaprio, aki még filmet is készített a klímaváltozásról, nem került be az első tíz közé. A színész befolyása is semmivel sem erősebb, mint a zöld ügyekben nem érdekelt David Beckham vagy Lady Gaga hatása.

A közszereplők, politikusok és cégvezetők mellett természetesen a tényleges szakértők véleményére is adnak. Háromból két londoni állítja, a tudósok állásfoglalása a legmegbízhatóbb, míg minden második hajlandó lenne változtatni életmódján, ha a tudományos élet szereplő erre bíztatnák.

A kutatás szerint sokan adnak családtagjaik, ismerőseik véleményére, ötből egy megkérdezett azonban saját állítása szerint klímavédelmi ügyekben senkinek sem hajlandó hinni.

A Climate Week képviselői szerint a zöld gondolkodásmód terjedésében nagyon fontos hatással lehet egyik személy a másikra, legyen az családtag, közéleti személyiség vagy környezetvédelmi szakértő. A kutatás pedig rávilágít arra, a hétköznapi emberek kiktől fogadják el, kiknek hiszik el, hogy tennünk kell a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében.

Forrás: http://napidoktor.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »