Környezetvédelem

Ruhacserebere a környezetvédelem jegyében

Évente mintegy kétmillió tonna új ruhát vásárolnak Nagy-Britanniában, és egymillió tonna kerül szemétbe: e trend lassítását és megfordítását tűzte ki célul a fenntartható fejlődés jegyében a Futerra PR-ügynökség vezetője, elindítva a ruhacserebere mozgalmat, amely mostanra globálissá vált.

Lucy Shea, a Futerra elnök-vezérigazgatója hat éve hirdette meg első ruhacsere partiját, majd létrehozott egy honlapot az ilyen találkozók hirdetésére, népszerűsítésére, illetve a szervezésüket segítő tanácsadásra. Az elmúlt hetekben Buenos Airestől Mexikóvárosig, Sydneytől Párizsig nők sokasága kért tőle tanácsot a csereberék lebonyolításához. A swishing.com honlapot ma már havonta tízezer nő látogatja rendszeresen, és mintegy hétezer nő cserél évente körülbelül 25 ezer ruhát.

Shea egy korábbi, 2009-es becslése szerint a ruhacserebere, amelyet angolul swishingnek nevezett el – a szó eredetileg a selyem suhogását jelzi -, évente mintegy 202 800 kilogramm ruhát mentett meg attól, hogy szemétben kössön ki, azóta valószínűleg jóval többről van szó.

“A swishing partikat azért hoztuk létre, hogy csökkentük a szemét mennyiségét, miközben egyfajta, környezeti hatások nélküli vásárlási terápiával szolgálunk a nőknek” – idézte Shea-t a The Guardian brit napilap honlapja.

A Futerra szerint minden egyes újrahasználható ruha cseréje 0,4 kilogrammal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást egy új ruha elkészítésével szemben.

A cserebere partiknak megvannak a szabályaik: minimum egy divatholmit – nemcsak ruhákat, hanem kiegészítőket: cipőket, táskákat – illik hozni a partira, ahol kellemes környezetben, esetleg barátok körében például pezsgőt kortyolgatva a vendégek ingyenesen hozzájuthatnak azokhoz a darabokhoz, amelyeket kiszemeltek. Az etikett azt kívánja, hogy csak annyi darabbal távozzanak, amennyit maguk is hoztak.

Nemcsak cserebere partik keretében működik a dolog, hanem vannak internetes cserebere honlapok, mint például a Big Wardrob, Swop2Shpo és a Posh Swaps. A személyes találkozók jellege is tovább bővült: tartottak már csereberét táncesttel fűszerezve, és adománygyűjtésre is felhasználtak már ilyen alkalmakat.

A Nagy-Britanniából elindult “mozgalom” már nemzetközi vált, idén február 15. és 21. között rendezték meg a globális ruhacserebere hetet.

Forrás: http://mti.hu