Környezetvédelem

Ruhacserebere a környezetvédelem jegyében

2012.02.21. - 17:18  |  Nincs hozzászólás

Évente mintegy kétmillió tonna új ruhát vásárolnak Nagy-Britanniában, és egymillió tonna kerül szemétbe: e trend lassítását és megfordítását tűzte ki célul a fenntartható fejlődés jegyében a Futerra PR-ügynökség vezetője, elindítva a ruhacserebere mozgalmat, amely mostanra globálissá vált.

Lucy Shea, a Futerra elnök-vezérigazgatója hat éve hirdette meg első ruhacsere partiját, majd létrehozott egy honlapot az ilyen találkozók hirdetésére, népszerűsítésére, illetve a szervezésüket segítő tanácsadásra. Az elmúlt hetekben Buenos Airestől Mexikóvárosig, Sydneytől Párizsig nők sokasága kért tőle tanácsot a csereberék lebonyolításához. A swishing.com honlapot ma már havonta tízezer nő látogatja rendszeresen, és mintegy hétezer nő cserél évente körülbelül 25 ezer ruhát.

Shea egy korábbi, 2009-es becslése szerint a ruhacserebere, amelyet angolul swishingnek nevezett el - a szó eredetileg a selyem suhogását jelzi -, évente mintegy 202 800 kilogramm ruhát mentett meg attól, hogy szemétben kössön ki, azóta valószínűleg jóval többről van szó.

"A swishing partikat azért hoztuk létre, hogy csökkentük a szemét mennyiségét, miközben egyfajta, környezeti hatások nélküli vásárlási terápiával szolgálunk a nőknek" - idézte Shea-t a The Guardian brit napilap honlapja.

A Futerra szerint minden egyes újrahasználható ruha cseréje 0,4 kilogrammal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást egy új ruha elkészítésével szemben.

A cserebere partiknak megvannak a szabályaik: minimum egy divatholmit - nemcsak ruhákat, hanem kiegészítőket: cipőket, táskákat - illik hozni a partira, ahol kellemes környezetben, esetleg barátok körében például pezsgőt kortyolgatva a vendégek ingyenesen hozzájuthatnak azokhoz a darabokhoz, amelyeket kiszemeltek. Az etikett azt kívánja, hogy csak annyi darabbal távozzanak, amennyit maguk is hoztak.

Nemcsak cserebere partik keretében működik a dolog, hanem vannak internetes cserebere honlapok, mint például a Big Wardrob, Swop2Shpo és a Posh Swaps. A személyes találkozók jellege is tovább bővült: tartottak már csereberét táncesttel fűszerezve, és adománygyűjtésre is felhasználtak már ilyen alkalmakat.

A Nagy-Britanniából elindult "mozgalom" már nemzetközi vált, idén február 15. és 21. között rendezték meg a globális ruhacserebere hetet.

Forrás: http://mti.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »