Környezetvédelem

A farkasok visszatértek Magyarországra

2012.02.24. - 13:58  |  Nincs hozzászólás

A szürkefarkasok hazánkban az első világháború után pusztultak ki és csak az 1980-as években jelentek meg újra. Egyedszámuk szerencsére újra nő. Szlovákia, Románia és Horvátország felől folyamatosan kezdenek visszatelepülni. Magyarországon 2001 óta fokozottan védett fajnak számít.

A Veresegyházi Medveotthonban ma is csaknem húsz fehér valamint szürke farkas él természetes körülmények között. A farkasok így tetszőleges falkákat alkothatnak a medveotthon területén belül. Az OzoneNetwork sajátgyártású műsora az Egyenlítő hétfői témája a vadtartás, amit más néven természetes tartás technológiának neveznek. Az adás főszereplője Zoli, az eurázsiai szürkefarkas.

Jól bírta a digitális stúdió közegét, a műsorvezetőt azonban megijesztette. Őt kíséri a másik két vendég, Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon igazgatója és Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora. A természetes tartás technológia lényege, hogy olyan takarmányt biztosítanak a vadállatok számára, amihez a vadonban is hozzájutnának. Az állatok fenntartása sokkal olcsóbb, mivel a költséges tápok helyett, apró elhullott állatokkal etetik őket.

A szakértők véleménye szerint a legfontosabb szabály a vadtartással kapcsolatban, hogy nagy mozgásteret kell biztosítani az állatoknak. A Veresegyházi Medveotthon célja, hogy ne zökkentsék ki őket a természetes életformájukból és segítsék a veszélyes fajok túlélését. Ezen kívül az otthonnak génmegőrző szerepe is van.

Magyarországon egyre többen választanak házi kedvencként farkas-kutya hibrideket, a hagyományos kutyafajták helyett. Farkas- kutya keveréket bárki tarthat, amennyiben az állat legalább harmadik generációs hibrid. Szilágyi István azonban igyekszik mindenkit lebeszélni egy veszélyes ragadozóval való együttélésről mivel szerinte nem egészséges. A farkas például egy nagyon családcentrikus állat, ha magányra ítélik, jóval rövidebb ideig él.

A farkas tartáshoz az illetékes nemzeti park és az önkormányzat engedélye is szükséges. A vadállatok közelében élni tehát nagy felelősséggel jár, mégis a megfelelő hozzáértéssel ez is megvalósítható.

A videó megtekinthető itt

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »