Környezetvédelem

LA-ben lezárul egy zacskókorszak

Egy év múlva Los Angelesben egy nemrég elfogadott rendelet értelmében egyetlen bolt sem adhat már a vásárlóknak műanyag zacskókat. Sokak örömére a legnagyobb városok egyikében parancsoltak elsőként megálljt a környezetrombolás ezen apró, de veszélyes eszközének.

Több milliárdot érhet el egy nagyvárosban évente a különböző áruk vásárlásakor kapott vagy vásárolt műanyag zacskók, szatyrok mennyisége. Hulladékként végzik, hatalmas terhet jelentve az élő környezetre. A 13 milliós Los Angelesben egyébként ez a zacskómennyiség becslések szerint évi 2,3 milliárd darab. Ezek százmilliói végzik a tengerben, miután a metropolis hosszan nyúlik el a Csendes óceán partján.

Nem volt véletlen, hogy a város legfőbb hatóságai meghozták a döntést: Kalifornia államban már 47 olyan város van, amely hadat üzent a műanyag zacskóknak. Arról nem is beszélve, hogy környezetvédő szervezetek tucatjai már évek szorgalmazták a tilalmat, a tévéállomásokon rendszeresen lehetett látni riportokat hírességekkel, akik a zacskótilalom mellett kampányoltak, többek között Julia Roberts színésznő és Linda Ronstadt énekesnő – írja az Environment News Service.

Fokozatosan szüntettetik meg a kiskereskedőkkel a zacskók kiadását: az első fázisban mintegy hét és félezer üzletet jelölnek ki a tilalomra, de adnak a kereskedőknek 10-16 hónap közötti időszakot, hogy fokozatosan felhagyjanak a zacskóosztással, majd egy négyhónapos időszak következik az intézkedés környezeti hatásainak felmérésére és a tilalom kereskedői és vásárlói fogadtatásának kiértékelésére.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a Los Angeles-i polgároknak eddig adójukból évente mintegy 10 millió dollárnyit kell arra költeni, hogy a műanyag zacskóktól igyekezzenek megtisztítani a várost, elsősorban annak vízhálózatát. Az eldobott zacskók újrahasznosítása is sokba kerül, nem is beszélve arról, hogy eddig nem volt igazán sikeres. Miként az sem, hogy a műanyaggyártó ipart meggyőzzék arról, hogy valamiképp vegyen részt a zacskóhulladék reciklálásában.

A város tengerpartjainak tisztítása során pedig kiderült: a szemét ott elsősorban műanyag zacskókból áll össze, olyan zacskókból, melyeket a város polgárai többnyire csak percekig használtak….