Környezetvédelem

Segítségért kiáltanak a kék fák

Konstantin művészetének szentelt honlapján kifejti, hogy a szimbolikus kék színnel egyszerre szerette volna hangsúlyozni a fák spirituális jelentőségét, valamint mindenki számára észrevehetőbbé is akarta tenni őket. Mint írja, a természetben a színek többféleképpen funkcionálnak, védenek és egyben felhívják mások figyelmét egy adott organizmusra vagy objektumra. Mintha csak megszólalnának, a kék fák azt jelzik az embereknek, hogy ők is élőlények, méghozzá olyan tulajdonságokkal, melyek nélkül a földi élet elképzelhetetlen lenne.

Gyakran természetesnek vesszük, hogy a bolygónk tüdejeként is emlegetett erdők, parkok növényei szebbé teszik és segítik életünket, de a fakitermelés jelenlegi mértéke bizony aggodalomra ad okot. Minden évben legalább akkora területet irtanak ki az őserdőkből, mint Belgium, és könnyen lehet, hogy egy nap, akárcsak a Húsvét-szigeten, alig marad néhány, lelkiismeretes környezetvédők által ültetett facsoport, melyből gazdálkodhatunk.

A kék fák ezt az aggasztó helyzetet hivatottak reprezentálni, persze csak annyi ideig, ameddig a természetbarát, könnyen lebomló, vízalapú biofestéket le nem mossák róluk a frissítő záporok.