Környezetvédelem

Környezetvédelem üvegbe zárva

Meginni, kimosni, kidobni, de kizárólag a szelektív hulladékgyűjtőbe, hogy újra felhasználható legyen. Hasznosítsuk újra az üveget!

Szerencsére a szelektív hulladékgyűjtés már begyűrözött kis hazánkba is. Az egyre több helyen megtalálható tároló rekeszek, amik már nem csak az utcákon, de egyre több lakóházban is elhelyezésre kerültek. A hulladékokat szétválogatva meghosszabbítjuk az életét minden műanyag és üvegpalacknak egyaránt, mivel ezek feldolgozás után új formában kerülnek ismét forgalomba és használatba. Most kiderül, hogyan él tovább egy üvegpalack?

Használtból újat

Ha az újrahasznosítás kerül szóba, rögvest felvetődik a kérdés: miért van erre szükség? Egyrészt jelentősen csökkenthető a hulladék mennyisége, megóvva a környezetünket a szemét tárolásától. Másrészt a már használt üvegek ismételt feldolgozása kb. 40 %-kal kevesebb energiafelhasználással jár, mint az új palackok legyártása. Ezzel együtt a víz- és légszennyezés is 20-50 %-kal csökkenthető a felesleges üvegek készítésének megakadályozásával.

Értékálló anyag

Az üveg, ellentétben a műanyag újrahasznosításával, nem jelent minőségbeli romlást az új termék előállításánál. Éppen ebből az okból kifolyólag az újrahasznosított műanyagból nem készíthető ismét műanyag palack. Az üveg esetében azonban a végtelenségig ismételhető ez a folyamat. Többek között a törékeny palack visszaválthatósága is ehhez a tulajdonsághoz kötődik, ami egyben az embereket is képes ösztönözni a környezetvédő magatartásra.

Az újrahasznosítás menete

A használt palackokat megtisztítják és eltávolítanak róluk minden címkét, illetve védőkupakot. Ezután az üvegeket szín szerint csoportosítják, majd a folyamat következő lépésében üvegcserép szerű törmelékké zúzzák a már előkészített üvegeket, amik végül ilyen formában kerülnek vissza a gyárakba az újrafelhasználáshoz. Mivel a folyamat szabályozása eltérő lehet a különböző országokban és városokban, érdemes az illetékes szerveknél érdeklődni a gyűjtés módjáról és az alternatív feldolgozási lehetőségekről.

Minden üveg fontos

A palackok mellett a gyűjtőtartályokba tehető valamennyi háztartási üveghulladék, kezdve a törött ablakkal, tükrökkel, egészen az egyéb konyhai üveg felszereléseken át a megrepedt poharakig. Tehát jöhet minden, hiszen a környezetvédelem célja, hogy minél nagyobb mértékben visszaszorítsuk a felesleges hulladékképződést. Helyette az újrahasznosítás lehetőségeit kihasználva újabb termékeket előállítva kerül ismét forgalomba a kiselejtezett üvegszemét.

Forrás: http://napidoktor.hu