Környezetvédelem

Környezetbarát fordulat a farmergyártásban?

A Clariant hamarosan több nagyvállalattal kíván szövetkezni, hogy a cég környezetbarát farmergyártási folyamata az egész világon elterjedjen, és ezzel hatalmas mértékben kímélje a környezetet. Az egyedi technológia révén energiát, vizet, kemikáliát, és hulladékot lehet spórolni – nem is keveset.

A svájci vegyipari vállalat, a Clariant egy olyan eljárást fejlesztett ki, melynek köszönhetően 92 százalékkal lehet csökkenteni a farmergyártás során felhasznált víz mennyiségét, és közel 87 százalékkal kevesebb pamuthulladékkal kell számolni. A folyamat révén 30 százalékkal kevesebb energiát emészt fel a kedvelt ruhanemű előállítása.

A hagyományos farmergyártás során 15 alkalommal kell festeni az anyagot, hogy az elnyerje a kívánt árnyalatot, de az ún. „advanced denim process”-nek köszönhetően mindössze egyszer kell festeni az anyagot, így a felhasznált vegyszerek száma is nagymértékben csökkenthető.

Mivel sokkal kevesebb vizet emészt fel a folyamat, jelentősen csökken a szennyvíz mennyisége is, melynek tisztítása és méregtelenítése mindig is komoly kihívás volt a gyártóknak.

A forradalmi festési eljárást Denim-Ox-nek hívja a cég, melynek továbbfejlesztett változata a Pad/Sizing-Ox, így gyakorlatilag víz felhasználása nélkül lehet festeni a pamutot. A Clariant-nál már készítik az útmutatót a felhasználók számára, hogy azok maximálisan megértsék és képben legyenek a folyamat rejtelmeit.

A cég azt tervezi, hogy együttműködésre lép több vezető vállalattal is, hogy ők is hasznot húzzanak a sokkal kevesebb energiát és vizet igénylő gyártási folyamatból. A vállalat hangsúlyozza, hogy a forradalmi eljárás hatékony és könnyen irányítható, ráadásul nem kell jelentős átalakítást végezni a jelenlegi gyártósorokon.