Környezetvédelem

A környezettudatos iskolák és diákok 75 tonna használt elemet gyűjtöttek össze a 2011-2012-es tanévben

A környezettudatos gyermeknevelés érdekében különleges programot indított általános iskolák számára a PontVelem Nonprofit Kft. A program egy komplex használtelem-gyűjtő verseny diákoknak és iskoláiknak. A tanév során a diákok az egyéni elemgyűjtő dobozukba a veszélyes hulladéknak számító használt elemeket gyűjtötték, a gyűjtött mennyiségtől függően pontokat kaptak, amikből egyéni és közösségi ajándékokat vásárolhattak.

A program az előző években az országszerte 30 ezer gyűjtőhellyel rendelkező Re’lem Nonprofit Kft. által korábban szervezett versenyekre épül, azt fejlesztette tovább. A versenyhez ebben a tanévben közel 600 iskola tízezer diákja csatlakozott és egy év alatt 75 tonna használt elemet gyűjtöttek össze. Az idén első ízben tartotta díjkiosztó ünnepélyét a PontVelem, amely során a környezettudatos általános iskolák értékes nyereményekkel gazdagodtak. A használtelem-gyűjtő program 15 intézményt és több mint 2000 diákot díjazott élmény jellegű és tárgyi ajándékokkal.

Sajnos tényként kell kezelnünk, hogy nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy a használt elemek károsan hatnak környezetünkre, amennyiben ellenőrizetlen körülmények között kerülnek a természetbe. Ha a kidobott elemek külső burkolata megsérül, a szárazelem alkotóelemei, főleg a nehézfémek, a környezet nedvességével érintkezve kioldódhatnak, és az oldatok a talajt, a talajvizet szennyezhetik. A használt elemek jelentős részét a használók – bár ez mindenki számára kötelező – még ma sem az erre szolgáló edényekbe dobják, így a kommunális hulladékkal együtt az égetőkbe kerülve szennyezi a levegőt, illetve a hulladéklerakókban a talajvizet. Ma környezetvédelmi szempontból már az egyetlen elfogadható megoldás, ha az elemeket az elkülönített gyűjtés és szétválogatás után az erre szakosodott szervezet, a RE’LEM újrahasznosíttatja.

A használtelem-gyűjtő program célja környezetünk megkímélése a használtelem-hulladék káros hatásaitól. E cél elérése érdekében a PontVelem programja a legfogékonyabb korosztályt, a 6-15 éves diákokat célozta meg. A programnak köszönhetően az iskoláskorú gyermekek mellett a szülők és a családtagok is jobban odafigyelnek környezetünk megóvására.

A program lényege a gyerekek számára: elemgyűjtés beváltható jutalompontokért

A program során minden összegyűjtött 1 doboznyi elemért (kb. 1 kg) a diák jutalompontot kap. Az összegyűjtött pontokat különböző ajándékokra lehet beváltani a pontvelem.hu honlapon található PontBoltban. A program kommunikációs központja a www.pontvelem.hu honlap, ahol a regisztrált tagok saját folyószámláikon követhetik nyomon elem- és pontgyűjtéseik alakulását, csakúgy, mint egy valódi bankszámlán. Mindez a környezettudatos magatartásminta követése mellett a saját pénzzel (pontokkal) való gazdálkodás folyamatára is játékos módon tanítja meg a gyerekeket.

A program sikerének egyik legfontosabb mérőszáma a jelentkezett iskolák és diákok száma. Az idei tanévben közel 600 iskola és 10 ezer diák vett részt a programban.

Egy további fontos mérőszám a résztvevők által begyűjtött használt elemek mennyisége, ami a tanév alatt meghaladta a 75.000 kg-ot!

A verseny során 2000 diák számára különféle tárgy- és élmény ajándékot postáztak, a Meghívás versenyben egy értékes iPhone is gazdára talált, míg a legtöbb elemet gyűjtő hat diák a szünidőben angol nyelvű kalandtáborban vehet részt.

Az iskolák közötti versenyben a 10 nyertes iskola között összesen 800 000.- Ft került kiosztásra.

A programhoz való csatlakozás minden általános iskola és minden 6-15 éves diák számára nyitott. Az iskolák számára külön iskolai versenyt is hirdetett a szervező, amelyen a legjobban teljesítő 10 iskola értékes nyereményekkel gazdagodott. A verseny során fontos szempont volt az is, hogy az iskolák maguk tervezhették meg, milyen felszerelésekre, hogyan költik el a megnyert díjakat. Egyetlen kritérium volt, hogy a tervezett beszerzéseknek a fenntartható életvitelhez kellett kapcsolódniuk. Az intézmények ennek megfelelően közösségépítő iskolai nyári táborra, iskolai kirándulásra, de volt ahol különféle bábokra fordították a nyereményt.

Volt olyan iskola, amely az általa rendezett környezetvédelmi- és sportnap díjazására fordította a nyereményt, mégpedig újrahasznosított anyagból készült ajándékok formájában. Az oktatási eszközök fejlesztéséhez a díjból néhol biokertész módszerek elsajátításához vásároltak eszközöket, míg másutt mobil, interaktív táblamásoló-rendszerhez jutottak. Egy további iskola pedig egy „Megújuló energiaforrások készlet – kísérletekhez” demonstrációs modellt vásárolt, amely egyedülálló eszköz a megújuló energiaforrások megismertetéséhez, működésük szemléltetéséhez.

Az iskolákat az alábbi kategóriákban díjazták:

– jutalmazták azt az 5 iskolát, ahol a PontVelem programba regisztrált gyerekek aránya a legmagasabb. (regisztrált diákok/összes diák)

Iskolai tanulók regisztrációja:

1. Borsos Miklós Általános Iskola – Ajka

2. Vajda János Általános Iskola – Vál

3. Általános Művelődési Központ Györe – Györe

4. Felső-Mátrai Zakupszky László Általános Iskola és Óvoda – Mátraszentimre

5. KTI Szárföldi Tagiskola – Szárföld

Jutalmazták azt az 5 iskolát, ahol a begyűjtött használt elemek súlya egy diákra vetítve a legmagasabb (összes kg/diákok száma)

Iskolai gyűjtött mennyiség egy diákra vetítve:

1. Felső-Mátrai Zakupszky László Általános Iskola és Óvoda – Mátraszentimre

2. KTI Szárföldi Tagiskola – Szárföld

3. Esztergály Mihály Általános Iskola – Csomád

4. Srí Prahláda Általános Iskola – Somogyvámos

5. TKI Közoktatási és Gyermekjóléti Intézmény Csizmazia György Általános Iskola – Pusztaszer

Az 5 legtöbbet gyűjtő Intézményben, a kapcsolattartó tanárt is díjazták.

Legtöbb használt elemet gyűjtő iskolák:

1. Esztergály Mihály Általános Iskola – Csomád

2. Celldömölki Városi Általános Iskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat – Celldömölk

3. Deák Téri Általános Iskola – Sopron

4. Weöres Sándor Általános Iskola – Pápa

5. Vermes Miklós Általános Iskola – Budapest