Környezetvédelem

Forma-1-es nagydíj és London: a város polgármestere a levegőért aggódik

Bernie Ecclestone, a Forma-1 nagyfőnöke akár fizetni is hajlandó lenne – ami ritkaság - azért, hogy Forma-1-es futamot rendezzenek a brit fővárosban, de Boris Johnson csak akkor hajlandó rábólintani a dologra, ha garantálják a levegő minőségét. Azért Johnson nem kongatja a vészharangot, és szerinte biztosan találnak megoldást.

A The Times jelentése szerint 35 millió fontba kerülne megrendezni a Londoni Nagydíjat, és a kicsivel több mint 5 kilométer hosszúra tervezett pálya olyan legendás helyszíneket érintene, mint a Buckingham palota vagy a Trafalgar tér.

A marketing szakértők azzal kalkulálnak, hogy a verseny legalább 100 millió fontot hozna a konyhára, köszönhetően a turistáknak és a nézőknek.

„Ez fantasztikus lenne; jó Londonnak, jó lenne Angliának – sokkal jobb, mint az olimpia”- mondta Ecclestone.

Johnson nagyjából pozitívan fogadta az elképzelést, de légszennyezés és a zajterhelés elgondolkodtatta egy pillanatra:

„Mindig is érdekeltek az olyan projektek, melyek munkahelyeket vonzanak, és növekedést hoznak. A levegő minőségével és a zajterheléssel kapcsolatos kérdést még meg kell nézni. Nagyjából pozitív vagyok azzal kapcsolatban, hogy eleget tudunk tenni a levegő minőségével és a zajproblémákkal kapcsolatos elvárásokat”- idézte Johnsont az Express.

Egyes szakértők szerint a Forma-1 csak akkor teheti majd be a lábát Londonba, ha 2014-ben bevezetik a politikailag korrekt 1.6 literes V6 turbókat, melyekhez a már most is meglévő KERS mellett elektromos motor is fog társulni, így a boxban tiszta üzemmódban tudnak majd közlekedni.