Környezetvédelem

Zöld beszerzés mintaprojekt Kölesden

A Kölesd Községi Önkormányzat 2012 júliusától zöld beszerzési rendszert működtet, beszerzései során hangsúlyosan veszi figyelembe a környezetvédelmi szempontokat.

A SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft közreműködésével létrejött zöld beszerzés mintaprojekt célja, hogy példa értékűen, rendszerbe foglaltan, hosszú távon, az Önkormányzat mindennapi munkamenetébe teljesen illeszkedve működjön Magyarországon zöld beszerzési rendszer.

A zöld beszerzés célja, hogy az ár és a minőség mellett környezetvédelmi kritériumok figyelembe vételével szülessenek a beszerzési döntések. A beszerzések során hozott döntésekkel csökkenjen a vásárlások emberre és környezetre gyakorolt negatív hatása, illetve, hogy a fenntartható fogyasztási minták elterjedését, az innovációt segítve hozzájáruljon a fenntartható fejlődés megvalósulásához.

Kölesd a zöld beszerzési rendszer bevezetésével, példa értékű környezettudatos működésével szeretne hozzájárulni az önkormányzat dolgozói és Kölesd lakói környezettudatosságának növeléséhez.

A Berényi István polgármesterrel és Dr Baranyai Eszterrel történt egyeztetést követően került kialakításra Kölesd zöld beszerzés politikája, melyben a Tolna megyei település önkormányzata vállalja, hogy az alábbi termékcsoportok beszerzése esetén minden esetben alkalmaz zöld szempontokat:

IT eszközök

számítógépek, notebookok, nyomtatók, fénymásoló gépek, scannerek, faxok, multifunkciós készülékek

Világítás

beltéri világítástechnikai termékek

Háztartási berendezések

mosógépek, mosogatógépek, elektromos sütők, hűtő és fagyasztó berendezések

Papír, irodai papír termékek

A zöld beszerzési rendszer elindításához, működtetéséhez szükséges tréninget 2012. június 15-én és 20-án szakértőnk, Diófási Orsolya tartotta Kölesden.

A zöld beszerzési rendszer működésének folyamatos nyomon követését, megfigyelését, tapasztalatainak összegzését, a továbbfejlesztést Diófási Orsolya és Rácz Béláné, a Kölesd Községi Önkormányzat pénzügyi referense végzi.