Környezetvédelem

Rézégetés hasznosan

Ennek ellenére, ha csak a profitot nézzük, egyesek szerint ez jóval nagyobb, mint amivel az égetéssel foglalkozó munkavállalókat ténylegesen megfizetik. Akik elégetik ezeket a vezetékeket, olyan nagy kárt okoznak, amely egyaránt veszélyezteti az egészségüket és a környezetet, hiszen az égő kábelek elsődleges forrásai a dioxin-kibocsátásnak, ami szennyezi a globális élelmiszer-láncot is az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja szerint. A kábel szétszerelése azokra a gyerekekre a legveszélyesebb, akik gyakran vesznek részt munkásként az égetésben, tette hozzá az ENKP.

Egy brit mérnök úgy gondolja, hogy megtalálta a megoldást arra, miként lehetséges az egészet együtt elégetni, nem károsítva az egészséget és a környezetet. Az Esource – a Hal Watts által létrehozott vezeték-elválasztó – egy kerékpárral hajtott eszköz, melynek használatával nincs szükség az égetésre, és szinte teljes mértékben csökkenti az egészségügyi és környezeti kockázatokat.

Ghána 85 %-át kapja az Európából behozott hulladékoknak és 40.000 ghánai függ az égetésből származó nyereségtől.

A készülék tartalmaz egy iratmegsemmisítőt és egy válogatót is. A felhasználónak először be kell helyeznie a műanyag borítású vezetékeket az iratmegsemmisítőbe, ami csak emberi energiát igényel. Majd a válogató választja el az egyes anyagokat, hogy a felhasználónak végül 98 % tiszta rezet adjon.