Környezetvédelem

Rézégetés hasznosan

Amikor az európai országok már „elhasználják” vagy csak egyszerűen lecserelélik, majd kidobják számítógépeiket, mobiltelefonjaikat vagy más technológiai eszközeiket, ezek egy nagy darabként Afrika nyugati partjainál kötnek ki, ahol a helyiek gyakran elégetik a hulladékok belső kábeleit, hogy kinyerhessék belőle a rezet. Majd nyereségért eladják őket.

Ennek ellenére, ha csak a profitot nézzük, egyesek szerint ez jóval nagyobb, mint amivel az égetéssel foglalkozó munkavállalókat ténylegesen megfizetik. Akik elégetik ezeket a vezetékeket, olyan nagy kárt okoznak, amely egyaránt veszélyezteti az egészségüket és a környezetet, hiszen az égő kábelek elsődleges forrásai a dioxin-kibocsátásnak, ami szennyezi a globális élelmiszer-láncot is az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja szerint. A kábel szétszerelése azokra a gyerekekre a legveszélyesebb, akik gyakran vesznek részt munkásként az égetésben, tette hozzá az ENKP.

Egy brit mérnök úgy gondolja, hogy megtalálta a megoldást arra, miként lehetséges az egészet együtt elégetni, nem károsítva az egészséget és a környezetet. Az Esource – a Hal Watts által létrehozott vezeték-elválasztó – egy kerékpárral hajtott eszköz, melynek használatával nincs szükség az égetésre, és szinte teljes mértékben csökkenti az egészségügyi és környezeti kockázatokat.

Ghána 85 %-át kapja az Európából behozott hulladékoknak és 40.000 ghánai függ az égetésből származó nyereségtől.

A készülék tartalmaz egy iratmegsemmisítőt és egy válogatót is. A felhasználónak először be kell helyeznie a műanyag borítású vezetékeket az iratmegsemmisítőbe, ami csak emberi energiát igényel. Majd a válogató választja el az egyes anyagokat, hogy a felhasználónak végül 98 % tiszta rezet adjon.