Környezetvédelem

Óriásivá halmozódik az atomhulladék

Az atomenergetikai jövő egy új problémáját boncolgatja a francia sajtó: jelenleg bő 1,3 millió köbméter radioaktív hulladékot tárol az ország, 2030-ra ez a mennyiség várhatóan 2,7 milliárd köbméternyi lesz.

Egy ilyen mennyiség elhelyezéséhez közel ezer 50 méteres úszómedencényi tárolóhely kell.

Ha lebontanak majd erőműveket, azzal csak nőhet az elhelyezendő nukleáris hulladék mennyisége – állítják egyesek.

Egyelőre a kis, illetve közepes aktivitású hulladék alkotja a hulladék nagyobb részét, és az igen veszélyes radioaktív szemét mennyiségét mindössze 2700 köbméternyire becsülik, miközben ez a veszélyek szempontjából a teljes atomhulladék 96 százalékának felel meg.

A hosszú élettartamú sugárveszélyes hulladék mennyisége ugyanakkor már 40 ezer köbméternyi lehetett a múlt év végén, ez, ha nem számolnak fel addig atomerőműveket, 2030-ra 49 ezer köbméternyire nőhet a hulladék kezelésével foglalkozó Andra nemzeti vállalkozás becslése szerint.

Az országnak több lerakóhelye van a nukleáris hulladék számára, de van, amelyiknek kapacitását már kimerítették, van, amelynek a kapacitásai 2030. előtt kimerülnek, így napirendre kerül újabb lerakóhelyek létesítése. A terraeco.net szakportál felteszi a kérdést: vajon a tengerbe kerül a majd még elhelyezendő mennyiség, vagy itt lesz a lábunk alatt?

Mint ismeretes, fajlagosan Franciaországban van a legtöbb atomerőmű Európában, ezek jelenleg az ország áramszükségletének háromnegyedét képesek fedezni.