Környezetvédelem

Összefogás a jegesmedvékért

2012.07.18. - 11:22  |  Nincs hozzászólás

A Shell olajtársaság tervei szerint következő fúrását az Északi-sarkon kezdi meg. Környezetszennyező tevékenységük a terület és az ott élő állatok pusztításához vezethet. A Greenpeace ezért kampányt indított, egymillió aláírást szeretnének összegyűjteni.

Egy globális összefogás szervezésére törekednek, amelynek célja, hogy az Északi-sark környékét védett területté nyilvánítsák. Ezen kívül a tengeri olajfúrás és az ipari halászat betiltását kezdeményezik a térségben.

A területen végzett pusztítás és a kampány szimbóluma a jegesmedve. Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő c. műsorának vendége Németh Attila biológus szerint a természetvédelemben jó stratégiának számít, mivel ha egy faj kiemelésével egy egész ökoszisztémát meg lehet menteni. A jegesmedvékre az élőhelyükön előforduló változások már így is hatással vannak. Egyes kutatások szerint a következő 100 évben ez a faj teljesen el fog tűnni. Az utóbbi években annyira lecsökkent az állat populációja, hogy a hozzá közeli rokonságban álló észak-amerikai barnamedvével kezdett párosodni.

Az ügy mellé állt többek között Paul McCartney, Jude Law és Penelopé Cruz. Az összefogás magyarországi nagykövete Bódi Sylvi, aki a kampány népszerűsítésével a sarkvidék élővilágának segítésén fáradozik. Sylvi, ahogy a Greenpeace aktivistái is, abban bízik, hogy egy világméretű összefogás, hatást gyakorolhat a Shell vezetőire. Erre már korábban is volt példa, egy északi-tengeri fúrótorony tervezett robbantásos megsemmisítése kapcsán a tömeges tiltakozás elérte célját. Az akkori kampány hatására rengetegen pártoltak el a Shelltől, akkor a profitkiesés miatt a cég jobbnak látta, ha eleget tesz a követeléseknek. Ezúttal azonban súlyosabb a helyzet: bár vizsgálatok megállapították, hogy az Északi-sarkvidék környékén található kőolajmennyiség csupán három évig tart ki, a Shell már megfenyegette a Greenpeace amerikai irodáját.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »