Környezetvédelem

Hatalmas pénzt áldoztak a környezetre

Mintegy 13000 milliárd forintnak megfelelő összeg: egy európai országban ennyi ment környezetvédelemre egyetlen év alatt.

A fenntartható fejlődéssel foglalkozó francia főbizottság (CGDD) a közelmúltban elkészítette jelentését 2010-ről, mennyit áldoztak a franciák a környezet védelmére. Mint ebből kiderül: az állam, a vállalkozási szektor, valamint az állampolgárok összesen 46 milliárd eurót fordítottak környezetvédelemre, amibe természetesen a megújuló energiaforrások felhasználását célzó beruházások értéke épp úgy benne van, mint az az összeg, amennyit a háztartások például energiahordozókból takarékoskodtak, vagy arra áldozták, hogy az általuk termelt hulladékot újra lehessen hasznosítani.

A bizottság megnyugvással állapíthatta meg, hogy az említett „áldozat” jobban növekedett 2010-ben, mint maga a francia GDP, amely akkor 2,7 százalékkal fejlődött. Ugyanakkor, lévén, hogy még jócskán hatottak a gazdasági és pénzügyi gondok, a környezetvédelmi célú állami és magántőkés beruházások kevéssel visszaestek, de a háztartásoknak a környezet védelmét eredményező kiadásai csaknem 5 százalékkal 12 és fél milliárd euró körüli összegre nőttek.

A jelentést ismertető actu-environnement.com portál kiemeli: a növekedés területei voltak, a megújuló energiák hasznosítása, a levegőminőség javítása, a hulladékkal kapcsolatos területek, valamint a biodiverzitással kapcsolatos lépések.

A környezet állapotának javításával kapcsolatos pénzáldozatok jelentős része a szennyvizek és a hulladék kezelését célozta, azzal együtt, hogy az itt meghatározó ipari szennyvitisztítás terén nem mérhettek növekedést, elsősorban az ilyen irányú közületi tőkekiadások mérséklődése miatt. A hulladék kezelése terén azonban a kiadások egészében növekedtek (+5,8 százalék).

A legnagyobb kiadásnövekedést a megújuló energiák hasznosításában mértek – 18,7 százalékost – a kiadások összege 2010-ben Franciaországban becslések szerint elérhette a 21 milliárd eurót.