Környezetvédelem

Nő és nő a CO2-kibocsátás

Három százalékkal növekedve az előző évhez képest a világ CO2-kibocsátása tavaly elérte a 34 milliárd tonnát.

Ezt az Európai Unió bizottságának kutatóközpontja egy holland ügynökséggel közösen végzett számításai alapján tette közzé. Ezzel megerősítette a Nemzetközi Energiaügynökség korábban kiadott, bár ennél kevéssel magasabb adatát a kibocsátásnövekedésről.

Az ezredforduló óta így a globálisan kibocsátott széndioxid-mennyiség 463 milliárd tonnára nőtt, ennek alapján sajnos egyelőre megjósolható, hogy az ENSZ által dédelgetett cél, miszerint a teljes kibocsátás 2000 és 2050 között ne haladja meg az 1500 milliárd tonnányit, jóval idő előtt, már két évtized múlva teljesíthetetlenné válik.

A növekedésért elsősorban Kína a felelős, mely állam már 2009-ben nagyobb kibocsátást ért el, mint az addig e téren vezető Egyesült Államok. Tavaly is nőtt az ázsiai államban a kibocsátott CO2 mennyisége: 9 százalékkal 9,7 milliárd tonnára.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban csökkenés volt: 2 százalékkal 5,42 milliárd tonnányira. Ez azt is jelentette, hogy az USA a CO2 világszintű kibocsátásából 16 százalékkal részesedett, míg például az EU 11 százalékkal, India 6, Oroszország 5 százalékkal.

Jóllehet Kína az egy főre számított kibocsátás terén „veri” az EU országokat, nem ő, hanem Ausztrália az egy lakosra vetített legnagyobb CO2-kibocsátó a világon évi 19 tonnával, majd az Egyesült Államok következik 17,3 tonnával – idézi a jelentést a Reuters hírszolgálat.