Környezetvédelem

Biora állítják a haditengerészetet?

Mostanában folyik annak tesztelése, mire képes az amerikai haditengerészet, hogyha felerészt bioüzemanyaggal működtetik.

A keverék kipróbálása és bevezetése nyomós indokkal történik: a washingtoni képviselőház csökkenteni akarja az amerikai katonai kiadásokat, másrészt a törvényhozásban sokak félelme: romlani fog az Egyesült Államok külföldi olajellátási helyzete. Nem mellékesen az ország gazdasági megfontolásokból egyre inkább akarja elterjeszteni a bioüzemanyagok termelését és felhasználását, látván, hogy a nyersolajár már soha nem fog visszatérni korábbi alacsony szintjére.

Az amerikai tengerészet létének egyetlen hónapja is közel 200 millió liter hagyományos üzemanyag elhasználásával jár.

A sajtó úgy tudja, hogy a haditengerészet már összefogott az energia, illetve a mezőgazdasági minisztériummal, hogy a haderő energiaigényét a hagyományos energiahordozókból az alternatívok felé terelje és ennek kimunkálásához közösen mintegy fél milliárd dollárt áldoznának. A cél, hogy 2020-ra meglegyen a megújulók 50 százalékos részaránya az US Navy energiaellátásában.

A cleantechnica.com internetes portál szerint már munkálkodik a Green Strike Group, azaz a zöld ütőerő csoportja, amely az idei legnagyobb hadgyakorlatot a bioüzemanyagok bevetésével hajtja végre. Emellett a csoport energiatakarékossági programon dolgozik, egyebek között LED-izzókra cserélték a haditengerészetnél a hagyományos izzókat, új, kisebb üzemanyag-felhasználású útvonalakat terveznek a hajóknak.