Környezetvédelem

Québec harca a nejlonzacskók ellen

2008-ban Québec kormányzata ambíciózus programot indított annak érdekében, hogy 2012-re a tartományban a felére csökkenjen a nejlonzacskók használata, amelyekből egy 2007-es felmérés szerint évente 2,2 milliárd darab fogyott a québeci üzletekben.

Egy friss tanulmány bizonyítja, hogy a 2008-tól bevezetett intézkedések következtében már 2010-ben is csak egymilliárd nejlonzacskót vásároltak a québeciek, ami 60%-os visszaesést jelent, a tendencia pedig azóta töretlen.

A siker központi eleme a kereskedők önkéntes részvétele, akik arra ösztönzik vásárlóikat, hogy az újrafelhasználható, vászon bevásárlótáskákat részesítsék előnyben, emellett a legtöbb üzlet Québecben csak öt cent ellenében hajlandó nejlonzacskót biztosítani, amelyért korábban nem kellett fizetni, és sokan adományozzák környezetvédelmi célokra az ebből származó bevételt.

Egyes városokból teljesen eltűntek a nejlonzacskók: Huntingdonban, amely elsőként tiltotta be a környezetre ártalmas bevásárlótáskák terjesztését, már a lakosság sem gyűjtheti nejlonzsákokban a hulladékot.