Környezetvédelem

A holt zónák újraélesztése

A vízi holt zónák (dead zones) olyan területek, amelyeken az ember okozta környezeti károk következtében az élet szinte lehetetlenné válik.

Kialakulásukért elsősorban a folyókba és tengerekbe kerülő műtrágyában, szennyvízben és ipari szennyezőanyagokban található foszfor és nitrogén felelős, mivel ezek serkentik az algák növekedését, amelyek a vízben oldott oxigént használják fel, elszaporodásuk ezért a többi, szintén az oxigéntől függő élőlény pusztulásával jár.

Jelenleg 530, összesen körülbelül 95 ezer négyzetmérföldet elfoglaló holt zóna van a világon, a számuk folyamatosan növekszik.

A pusztulás megállítása és visszafordítása azonban nem lehetetlen feladat, a technológiai fejlődés számos megoldást kínál. Az elmúlt hatvan évben súlyosan szennyezetté vált Balti-tenger ökoszisztémájának felélesztésére svéd tudósok többféle stratégiát is kidolgoztak. Mivel a tengerbe jutó hulladékmennyiséget az érintett országoknak nem sikerült csökkenteniük, előtérbe került a geoengineering, vagyis az olyan technológiák kutatása, amelyek a környezeti károk mérséklését szolgálják, például a szennyező anyagok üledékben való megkötésével vagy tengervízbe pumpált oxigén segítségével.

Az utóbbi eljárást a Göteborgi Egyetemen tökéletesítik, amit a svéd kormány finanszíroz, a cél egy szél-turbina meghajtású szivattyú létrehozása, amelyből százat helyeznének el a partok mentén. Ugyanakkor a kutatók véleménye megoszlik a geoengineering kapcsán: Daniel Conley, a Lundi Egyetem professzora szerint előre nem látható következményei lehetnek a gyors beavatkozásnak, az említett szivattyúk működése például megzavarhatja egyes halfajok szaporodását, illetve a víz felmelegedését okozhatja, ezzel szintén serkentve az algák növekedését.

A professzor szkeptikusan nyilatkozott azokról a tervekről is, amelyek a szennyező anyagokat vegyi úton az üledékbe zárnák, szerinte a tudomány még nem igazolta, hogy ez végleges megoldást jelentene. Conley legfőbb érve, hogy a szennyezésből következő károk csökkentése helyett a szennyezés mérséklése hozhatja meg a legbiztosabb eredményt.

Forrás: http://edition.cnn.com