Környezetvédelem

Sarki olvadás: még nagyobb a felelősségünk

Az északi-sarki jég drasztikus olvadása legalább 70%-ban az ember okozta klímaváltozás, és legfeljebb 30%-ban természetes folyamatok eredménye – állítja a Reading Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya.

A negyven évvel ezelőtti állapothoz képest ma átlagosan 40%-kal kevesebb a nyári jégmennyiség az Északi-sarkon, a csökkenés az 1990-es évektől kezdődően felgyorsult. A tudósok úgy vélik, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, már a 2020-as évek végén bekövetkezhet, hogy a nyári időszakok jégmentessé válnak.

A Reading Egyetemen a kutatók számítógépes szimulációk segítségével tesztelték, hogyan változott volna az északi-sarki klíma 1979 óta, ha az emberi tevékenység, az üvegházhatást okozó gázok növekvő koncentrációja a légkörben nem befolyásolja a folyamatot. Az északi félgömb jégborítottságát meghatározó, 65–80 évig tartó felmelegedést, illetve lehűlést hozó időszakok váltakozását jelentő AMO-ciklust vizsgálva azt találták, hogy az 1970-es években kezdődő melegebb szakasz következménye a jelenlegi jégveszteség 5–30%-a, a fennmaradó 70–95%-ért az ember tehető felelőssé.

Korábbi tanulmányok fele-fele arányban tulajdonították a jelenséget az emberi tevékenységnek és a természetes folyamatoknak.

Forrás: http://www.thegreenmovement.ca