Környezetvédelem

Keményen lép fel az ENSZ

A veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló megállapodás (CITES) kapcsán tartott konferencián a ENSZ-küldöttek megállapodtak abban, hogy szigorúan lépnek fel azokkal az országokkal szemben, amelyek nem hajlandóak információt szolgáltatni a vadon élő állatokat érintő kereskedelmi tevékenységükről, illetve nem alakítottak ki megfelelő szabályozási keretet.

Hét állam – amely jelentős bevételre tesznek szert a vadkereskedelemnek köszönhetően – veszítheti el a jogot, hogy törvényesen kereskedjen a CITES egyezményben felsorolt fajok egyedeivel, illetve az állatokhoz kapcsolódó termékekkel: a Comore-szigetek, Bissau-Guinea, Paraguay, Nepál, Ruanda, a Salamon-szigetek és Szíria.

A Comore-szigetek, Bissau-Guinea, Paraguay és Ruanda esetében a szükséges nemzeti jogszabályok megalkotását várja el az ENSZ. Bissau-Guineának, Nepálnak, Ruandának, a Salamon-szigeteknek és Szíriának pedig arról kell beszámolnia, milyen szabályozást alkalmaznak. Ha az országok nem tesznek eleget a felszólításnak, 2012. október 1-től kereskedelmi szankció lép életbe velük szemben.