Környezetvédelem

A Facebook első ízben közölte az ökolábnyomát

Fennállása óta először tette közzé a Facebook, hogy a több mint 900 millió felhasználó kiszolgálása mekkora terhelést jelent a környezetnek. A kimutatásból az is kiderült, hogy egy aktív tag milyen mértékben szennyezi a légkört. A Greenpeace örömmel fogadta a lépést.

A szerdán publikált jelentésből kiderül, hogy a Facebook növekvő tábora és a cég rohamos fejlődése ellenére a szén-dioxid lábnyoma még mindig töredéke a rivális Google-nak. A Facebook éves kibocsátása 285 000 metrikus tonna volt 2011-ben, holott a Google 1.5 millió metrikus tonnáról számolt be 2010-ben.

A kibocsátás túlnyomó többsége (72%) az Egyesült Államokban található adatközpontokból származik. A felhasználok éves lábnyoma, már akik havi rendszerességgel lépnek fel az oldalra, és aktív tevékenységet végeznek, 269 grammra tehető. A cég úgy számol, hogy ez nagyjából egy csésze kávé lábnyomával egyenlő.

A Facebook azt is részletezte, hogyan oszlanak meg az adatközpontok ellátásában résztvevő energiaforrások: a többséget a szén (27%) képviseli, majd jön a megújuló energia (23%), a gáz (17%),  a nukleáris energia (13%), majd maradt 20%, melyet nem soroltak be egyetlen kategóriába sem.

A Greenpeace örömmel fogadta a lépést, miszerint a közösségi oldal átláthatóbb lett, és fontos mérföldkőnek nevezte a tegnapi kimutatást:

„A Facebook elkötelezte magát, hogy teljes mértékben megújulókat fog alkalmazni, és a ma publikált részletes kimutatás, illetve a tiszta energiára vonatkozó célok azt mutatják, hogy a vállalat komolyan veszi a dolgot, és azt akarja, hogy a világ kövesse ezt a fejlődést”- mondta Gary Cook, a Greenpeace International senior IT elemzője.

A közösségi oldal még tavaly novemberben jelentette be, hogy egy új adatközpontot kíván építeni Svédországban, mivel az ország kedvező klímája miatt sokkal kevesebb energiára van szükség a szerverek hűtéséhez. Utóbbi a legenergiaigényesebb tényező a szerverparkok esetében.