Környezetvédelem

Szmogba fullad London

Ha a szén-dioxid kibocsátást nem sikerült csökkenteni, Nagy-Britanniára sűrűbb szmog ereszkedhet, mint Pekingre.

A gyorsuló ütemű légszennyezés, amelyet a fosszilis tüzelőanyagok, az olaj, a gáz és a szén használata okoz, évente legalább 1,3 millió ember egészségét közvetlenül veszélyezteti az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Egy olasz és német kutatókból álló csoport tanulmánya azt állítja, ha a károsanyag-kibocsátás a jelenlegi mértékben növekszik tovább, 2050-re az Egyesült Királyságban ugyanolyan magas lesz a légszennyezettség, mint ma Pekingben. Andrea Pozzor fizikus, a jelentés egyik szerzője elmondta, hogy erős fellépésre és hatékony jogalkotásra van szükség, hogy a levegő minőségének drasztikus romlása elkerülhetővé váljon. Pozzer kiemelte, hogy különösen Kelet-Kína és Észak-India, valamint Kelet- és Délkelet-Ázsia országai által kibocsátott szennyezés aggasztó.

A kutatók a légkör kémiai összetételének változását modellezték 2025-re és 2050-re, és megállapították, ha a jelenlegi tendenciák fennmaradnak, Kelet-Ázsiában a nitrogén-dioxid, a kén-dioxid és a szálló por veszélyesen magas koncentrációban lesz jelen, Észak-Indiában és az Arab Öböl térségében pedig az ózonszint növekedése várható.

A tanulmány társszerzője, Greet-Maenhout Janssens elmondta, hogy lassan haladnak az egyeztetések a Kiotói Egyezményt felváltó új szabályozásról, és egyelőre nem világos, hogyan fejlődnek tovább a levegő minőségével kapcsolatos politikák. Hozzátette, hogy azokat a régiókat, ahol dinamikus a gazdasági növekedés, nehéz lesz hatékony kibocsátás-csökkentésre rábírni, míg a recesszióval küzdő országokban a költséges intézkedések életbe léptetése jelenthet problémát.

Forrás: http://www.telegraph.co.uk