Környezetvédelem

Koffein a Csendes-óceánban

Egy a Marine Pollution Bulletin folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint szokatlan szennyezőanyagra bukkantak a Csendes-óceán vízminőségét ellenőrző kutatók Oregon partjainál: a vízben magas koncentrációban találtak koffeint.

Nem meglepő, hogy más hulladékokhoz hasonlóan a koffein is a városi csatornarendszeren keresztül jut el az óceánig, az viszont egyelőre nem tisztázott, jelenléte a tengervízben hogyan hat az emberi egészségre és a vízi ökoszisztémákra. A kagylók jelentik az egyetlen kivételt: laboratóriumi vizsgálatok bizonyították, hogy sejtjeiket károsítja a vízben lévő koffein.

Egyes kutatások szerint a koffein mint indikátor jelezheti annak valószínűségét, hogy más potenciális szennyezőanyagok, mint a vényköteles gyógyszerek összetevői vagy a hormonok is utat találnak a vízhez.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy a szennyezés elsősorban a házi hulladékkezeléshez, a háztartási víztisztító tartályok használatához vezethető vissza, hiszen a nagy szennyvíztisztító telepeken alkalmazott szigorú szabályok és az alapos vizsgálatok mellett lehetetlen, hogy ilyen nagy mennyiségű káros anyag kerüljön a vizekbe.

Forrás: http://inhabitat.com